Putin objavio: Rusija je napravila navjevći privatizacioni dil na svetu

Izvor: Vesti-online.com, 08.Dec.2016, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin objavio: Rusija je napravila navjevći privatizacioni dil na svetu

Rusija je objavila da je prodala manjinski udeo od 19,5 posto državnog naftnog diva Rosnjefta za 10,5 milijardi evra katarskom državnom investicionom fondu i kompaniji za trgovinu sirovinama Glenkor.

To je u sredu objavio ruski predsednik Vladimir Putin, nakon sastanka s izvršnim direktorom Rosnjefta Igorom Sečinom. "To je najveći privatizacioni posao, najveća prodaja i akvizicija u globalnom naftnom i plinskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << sektoru u 2016. godini", kazao je Putin nakon sastanka.

Država će zadržati kontrolni udeo, a već od ranije udeo u Rosnjeftu, najvećoj ruskoj naftnoj kompaniji i jednoj od najvećih u svetu, od 19,75 posto drži britanski naftni div BP.

Dugo vođeni pregovori o privatizaciji Rosnjefta deo su napora ruske vlade da proda deo državne imovine kako bi popunila budžet koji je u problemima zbog dvogodišnje recesije, pada cena nafte i sankcija zapada zbog ruske intervencije u Ukrajini.

Nedavno je istekao planirani rok za prodaju udela u Rosnjeftu, pa su se na finansijskim tržištima pojavile spekulacije da će pokušaj pronalaženja stranih investitora propasti i da će udeo države otkupiti sam Rosnjeft.

Verovalo se da će sankcije zapada odvratiti velike investicije u Rusiju, premda zapadnim kompanijama nije bilo izričito zabranjeno učestvovanje u privatizaciji Rosnjefta.

Igor Sečin je rekao, nakon razgovora s Putinom, da su vođeni razgovori s više od 30 potencijalnih kupaca udela u Rosnjeftu. Objavio je i da će Glenkor i katarski državni fond osnovati konzorcijum i da će imati iste udele u Rosnjeftu.

Glenkor, britansko-švajcarska kompanija za trgovanje sirovinama, objavila je da će transakciju finansirati delimično s sopstvenih 300 miliona evra, dok će ostatak finansirati banke i katarski fond.

Katarski državni fond, koji je inače jedan od najvećih investitora u Glenkoru, dosad se nije oglasio o transakciji.

Analitičari kažu kako bi Glenkor od te transakcije mogao profitirati zbog pristupa Rosnjeftovoj proizvodnji nafte, dok će se katarski fond učvrstiti na poziciji jednog od najvećih investitora u jednom od najvećih svetskih biznisa.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Putin objavio: Rusija je napravila najvevći privatizacioni dil na svetu

Izvor: Vesti-online.com, 08.Dec.2016

Rusija je objavila da je prodala manjinski udeo od 19,5 posto državnog naftnog diva Rosnjefta za 10,5 milijardi evra katarskom državnom investicionom fondu i kompaniji za trgovinu sirovinama Glenkor...To je u sredu objavio ruski predsednik Vladimir Putin, posle sastanka s izvršnim direktorom Rosnjefta...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.