Putin i Niniste razgovarali o bilateralinim i međunarodnim pitanjima

Izvor: Vostok.rs, 28.Jul.2017, 10:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin i Niniste razgovarali o bilateralinim i međunarodnim pitanjima

Bilateralni odnosi između Finske i Rusije su se intenzivirali, izjavio je predsednik Finske Sauli Niniste.

„U ovom trenutku, kao što i priliči dobrim susedima, imamo mnogo bilateralnih odnosa i veza. Takođe vidimo i određeni oporavak, intenziviranje tih odnosa, jer u ekonomskom smislu stvari kreću nabolje u obe zemlje“, rekao je Niniste posle razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Prema rečima lidera Finske, raste protok turista iz Rusije u Finsku i iz Finske u Rusiju. „Promet robe je značajno porastao između naših zemalja“, istakao je on.

On je dodao da bi Finska trebalo da poveća saradnju sa Rusijom u okviru projekta „Severna dimenzija“ koji je usporen zbog sankcija.

„ "Severna dimenzija" trenutno doživljava neko zatišje zbog sankcija, ali smatram da ipak ne treba da zaboravimo ovu inicijativu, ovaj program, trebalo bi da ga podržavamo, barem u našim mislima, jer je postignuto veoma mnogo dobrih rezultata pomoću ’Severne dimenzije‘“, rekao je Niniste.

Finska je inicirala „Severnu dimenziju“ u okviru programa EU u septembru 1997. godine. U junu 1999. godine ovaj koncept je dobio status zvanične strategije EU.

„Severna dimenzija“ u spoljnoj i prekograničnoj politici EU obuhvata region Baltičkog mora, Arktik i severozapad Rusije. Prema dokumentima EU, program objedinjuje teritorije Finske, Švedske, Norveške, baltičkih zemalja i Poljske, kao i Kareliju, Murmansku, Arhangelsku, Lenjingradsku, Pskovsku, Novgorodsku, Vologodsku i Kalinjingradsku oblast Ruske Federacije i grad Sankt Peterburg. Inicijativa ima za cilj rešavanje konkretnih problema ovih regiona, kao i unapređenje saradnje između država-članica EU i Rusije.

Sa svoje strane, predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je razmenio mišljenja o unutrašnjoj ukrajinskoj krizi sa svojom finskim kolegom.

„Detaljno sam informisao sam gospodina predsednika o situaciji oko unutrašnje ukrajinske krize. Nastavili smo da razmenjujemo mišljenja i o pitanjima o kojima smo razgovarali još 30. marta u Arhangelsku na forumu ’Arktik — teritorija dijaloga‘“, rekao je Putin na konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Finske Salijem Ninisteom.

„Dogovorili smo se da ojačamo saradnju u ovom regionu, uključujući i u okviru finskog predsedavanja u Arktičkom savetu“, rekao je Putin.

Ruski predsednik saopštio je da je „sa interesom saslušao ideje predsednika o mogućoj saradnji u oblasti ekologije na Arktiku“.

„Možemo mnogo toga da uradimo ako budemo radili zajedno“, istakao je Putin.

Predsednik Rusije rekao je i da se promet robe između Rusije i Finske u periodu januar-maj 2017. godine povećao za 51 odsto i da je potrebno da se na svaki način podrži očuvanje tempa.

Putin je naveo da je sa predsednikom Finske razgovarao o čitavom nizu pitanja rusko-finske saradnje.

Prema njegovim rečima, takođe je nastavljena da se razvija investiciona saradnja: obim direktnih ruskih investicija u Finskoj 2016. godine iznosio je skoro tri milijarde dolara, a finskih u Rusiji skoro četiri milijarde.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.