Putin danas stiže u posetu Sloveniji

Izvor: B92, 30.Jul.2016, 00:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin danas stiže u posetu Sloveniji

Ljubljana -- Ruski predsednik Vladimir Putin danas će doputovati u kratku posetu Sloveniji gde će učestvovati na obeležavanju stote godišnjice Ruske kapelice na Vršiču.

Osim toga, Putin će otkriti spomenik ruskim žrtvama u Prvom i Drugom svetskom ratu na ljubljanskom groblju Žale.

Slovenački ministar spoljnih poslova Karel Erjavec izjavio je da je poseta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vladimira Putina "komemorativnog karaktera", ali da će se verovatno razgovarati i o drugim temama.

"Poseta nije zvanična već u čast stote godišnjice Ruske kapelice",rekao je šef slovenačke diplomatije koji je dodao da je "predviđena i radna večera na kojoj će se verovatno razgovarati i o drugim temama".

Rusku kapelicu na prelazu Vršič izgradili su 1916. godine ruski ratni zarobljenici u znak sećanja na preminule drugove koje je zamela snežna lavina u martu te godine.

Od januara 1993. Društvo Slovenija-Rusija, opština Kranjska Gora i Ambasada Ruske Federacije u Sloveniji svake poslednje nedelje u julu na dan Svetog Vladimira organizuju svečanost obeležavanja izgradnje Ruske kapelice na kojoj učestvuje veliki broj građana iz cele Slovenije. Ove godine prema dosadašnjim prijavama će ih biti oko 2.500.

Erjavec je rekao da je Putinova poseta dogovorena pre ukrajinske krize i da će Slovenija ruskom predsedniku saopštiti svoje stavove, koji su jednaki stavovima Evropske unije, koja zagovara suverenost i teritorijalnu celovitost Ukrajine.

Jedna od tema biće i kandidatura bivšeg predsednika Danila Turka za generalnog sekretara UN.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Izgradnja međusobnog poverenja: Putin danas u poseti Sloveniji

Izvor: Blic, 30.Jul.2016

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin stiže danas u jednodnevnu posetu Sloveniji, gde će razgovarati sa rukovodstvom te zemlje i učestvovati na ceremoniji povodom obeležavanja 100-godišnjice izgradnje Ruske kapelice, na prevoju Vršič...Ruska kapelica podignuta je ruskim ratnim zarobljenicima...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.