Putin: Vodimo nezavisnu politiku, ne igramo kako drugi sviraju

Izvor: Politika, 18.Apr.2015, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Vodimo nezavisnu politiku, ne igramo kako drugi sviraju

VLADIVOSTOK –  Rusija je pouzdan partner, vodi nezavisnu politiku na međunarodnoj areni, a unutrašnju u zavisnosti od želje naroda, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin u intervjuu u emisiji „Vesti nedelje”.

„Mi smo pouzdan partner, jer ne igramo kako drugi sviraju i ne prilagođavamo se trenutnoj situaciji”, istakao je predsednik Rusije i dodao da njegova zemlja ostaje pouzdan partner i ne prilagođava >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se trenutnoj situaciji u svetu.

Putin je dodao da „postoji mnogo komponenata koje Rusiji omogućavaju da se smatra vodećom zemljom”, prenosi RT.

On je istakao, kako prenose agencije, da je Rusija spremna da sarađuje sa SAD, bez obzira na to ko će postati predsednik posle izbora 2016. godine.

„Radićemo sa svakim američkim šefom države koga američki narod izabere”, kazao je Putin i dodao:

„Mi ne sarađujemo sa određenim pojedincem, već sa jednom od najvećih i veoma uticajnih zemalja”, rekao je on, a prenosi Tas.

Putin je takođe rekao da će „zalihe smrtonosne pomoći Izraela Ukrajini samo pogoršati situaciju i povećati broj poginulih” komentarišući najave da bi Izrael mogao da počne da snabdeva Ukrajinu oružjem, kao odgovor na odluku Rusije da ukine sopstveni embargo na isporuku raketnih protivvazdušnih sistema S-300 Iranu.

To je kontraproduktivno, ako je reč o opasnom oružju, jer će dovesti do novih sukoba i porasta broja ljudskih žrtava, rekao je predsednik.

Putin je rekao i da će, ukoliko se pojavi pitanje da li da se prizna nezavisnost samoprogalšene Narodne republike Donjeck i Lugansk, to pitanje biti razmatrano, u skladu sa situacijom u tom trenutku.

Ruski predsednik je zaključio da ne želi sada da govori o tome, jer sve što kaže, može biti kontraproduktivno.

----------------------------------

Rusija daje Grčkoj milijarde evra za gasovod

Rusija će Grčkoj „smesta isplatiti” tri do pet milijardi evra, najavio je nemački list „Špigel”.

Kako danas prenosi atinski dnevnik „Katimerini”, „Špigel” piše da je jedan grčki zvaničnik izjavio da će „ta odluka u mnogome izmeniti pregovore o dugu Grčke”.

Dogovor o ruskoj isplati je, piše nemački list, postignut na prošlonedeljnom sastanku u Moskvi premijera Grčke Aleksisa Ciprasa s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Tada je Putin odlučio da se gasovod za ruski prirodni gas, „Turski tok” iz Turske nastavi preko Grčke, piše list.

Ruska isplata će predstavljati akontaciju za buduću dobit Grčke od tranzita gasa kroz cevovod koji bi, kako je najavljeno, trebalo da počne da radi 2019. godine.

Atinski privredni list „Agora” je objavio da Vlada Grčke podržala dogovor s Rusijom.

Nakon iznenadnog napuštanja „Južnog toka”, gasovoda ka južnoj Evropi, Moskva je odlučila da izgradi gasovod do Turske koja će, umesto Ukrajine, postati tranzitna zemlja za ruski gas.

Taj planirani gasovod, nazvan „Turski tok”, završavao bi se na granici Turske i Grčke, a Ciprasova vlada želi da ga produži da bi Grčka postala „važan distributivni centar za prirodni gas”, prenela je iz svojih izvora agencija AFP tokom posete Ciprasa Moskvi.

Tada je objavljeno i da je Putin pomenuo mogućnost da Rusija finansijski pomogne izgradnju gasovoda kroz severnu Grčku.

Rusija bi mogla, rekao je izvor AFP, da „prepusti Grčkoj očekivane prihode od tog projekta, koje bi ona otplaćivala od 2019. godina, kada gasovod proradi” što bi Grčkoj dalo „hiljade miliona evra”.

Glavne teme razgovora Putina i Ciprasa su bili izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Grčke u Rusiju i energetika.

Putin je tada na konferenciji za štampu pomenuo stvaranje „zajedničkih preduzeća” za uvoz bresaka, jagoda, kivija i limuna iz Grčke.

Osnivanje takvih, zajedničkih „privrednih društava” u Rusiji, omogućilo bi da grčki poljoprivredni proizvodi zaobiđu embargo na uzvoz hrane iz EU koji je prošle godine zavela Moskva, kao odgovor na sankcije Zapada zbog njene uloge u ukrajinskoj krizi.

Agencije

objavljeno: 18.04.2015.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Putin: Ne igramo kako drugi sviraju

Izvor: B92, 18.Apr.2015

Vladivostok -- Rusija je pouzdan partner, vodi nezavisnu politiku na međunarodnoj areni, a unutrašnju u zavisnosti od želje naroda, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin..."Mi smo pouzdan partner, jer ne igramo kako drugi sviraju i ne prilagođavamo se trenutnoj situaciji", istakao je predsednik...

Nastavak na B92...

Putin: Novo oružje samo će pogoršati situaciju

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Apr.2015

VLADIVOSTOK- Izraelska isporuka oružja Ukrajini samo će pogoršati situaciju u toj zemlji i povećaće broj žrtava, izjavio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin u intervjuu za rusku državnu televiziju..."To je stvar izbora izraelskog rukovodstva. Oni imaju pravo da urade ono što smatraju da...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.