Lavrov: Normalizacija odnosa sa Turskom na svim nivoima

Izvor: Vostok.rs, 01.Jul.2016, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Normalizacija odnosa sa Turskom na svim nivoima

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov se na marginama sastanka ministara spoljnih poslova Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju sastao sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom.

Ministar Lavrov je tokom sastanka sa turskim kolegom izrazio nadu da će kontakti uspostaviti pravi ton praktičnim aktivnostima za normalizaciju odnosa između dve države.

„Nadamo se da će ovi kontakti posle poruke koju je predsednik Rusije Vladimir Putin primio od predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, posle telefonskih razgovora, odrediti pravi ton za praktične korake za normalizaciju naših odnosa“, izjavio je Lavrov tokom susreta sa turskim ministrom.

On je dodao da sada je dobra prilika da se razgovara o stvarima koje to zahtevaju.

„Želim da skrenem pažnju na činjenicu da je juče potpisan ukaz predsednika Ruske Federacije kojim je naloženo vladi Rusije da stupi u konsultacije sa vladom Turske za usklađivanje konkretnih koraka za normalizaciju celog niza naših odnosa. Ministar Čavušoglu i ja smo se se dogovorili da se u bliskoj budućnosti organizuju takvi kontakti“, istakao je on.    

Turski ministar je zahvalio Lavrovu na pozivu na Savet ministara spoljnih poslova Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju.

„Kao što ste rekli, naši predsednici su razgovarali telefonom. To je bilo veoma konstruktivno i oni su nam dali instrukcije da se rukovodimo tim razgovorom i normalizujemo odnose i postignemo odgovarajući nivo odnosa“, istakao je turski ministar.

O borbi protiv terorizma

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da se sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom dogovorio da će obnoviti aktivnosti radne grupe za borbu protiv terorizma.

„Mi smo formirali bilateralnu radnu grupu za borbu protiv terorizma u koju ulaze predstavnici ministarstva spoljnih poslova i specijalnih službi. Rad ove grupe je u poslednjih sedam meseci zamrznut, ali danas smo se dogovorili da je operativno obnovimo“, izjavio je ruski ministar na konferenciji za medije nakon sastanka u Sočiju.

Rusija i Turska uglavnom nemaju nesuglasica o tome koje grupe u Siriji smatraju terorističkim. Sve grupe koje smatraju sebe „patriotskom opozicijom“ i spremne su za primirje, treba da napuste položaje Nusra fronta i DAEŠ-a, izjavio je Lavrov.

„U skladu sa rezolucijama Saveta bezbednosti UN DAEŠ i Nusra front i razne manje organizacije koje su sa njima povezane, označene su kao terorističke organizacije“, podsetio je ruski ministar.

„Kada je ova rezolucija razmatrana, Rusija je predlagala da se u nju umetnu još najmanje dve strukture: Ahrar el šam i Džeiš el islam, jer postoje dokazi da ove organizacije krše sve zakone rata i svoje napade grade na terorističkim obrascima — protiv civila da bi posejali strah. Ali tada nismo imali konsenzus u Savetu bezbednosti i Rusija nije insistirala da ovaj spisak bude dopunjen pomenutim organizacijama isključivo iz želje da što pre moguće nešto počne da se radi u Sirijskoj Arapskoj Republici.“

Kao rezultat toga „danas imamo prilično ozbiljan progres, postoji sporazum o režimu prekida ratnih dejstava“, smatra šef ruske diplomatije.

Istovremeno, „naši američki partneri ne mogu da razdvoje pojedine opozicione grupe od Nusra fronta, iako su odavno obećali da će to učiniti“, dodao je Lavrov.

Razvijanje kontakta

Ministar Lavrov istakao je da će se kontakti Rusije i Turske razvijati na vojnom nivou.

„Mislim da će se razvijati kontakti i na drugim nivoima, uključujući i između vojske dve zemlje, s obzirom na akcije naših vazduhoplovnih snaga u skladu sa zahtevom sirijske vlade i s obzirom na to da je Turska članica koalicije koju predvode Sjedinjene Američke Države“, istakao je Lavrov.

Kriza u odnosima Rusije i Turske nastala je nakon što je turski avion u novembru 2015. oborio ruski avion Su-24 iznad Sirije.

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut

Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.