Gorbačov: Putin je spasao Rusiju

Izvor: B92, 27.Dec.2014, 12:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gorbačov: Putin je spasao Rusiju

Ruski predsednik Vladimir Putin spasao je zemlju od raspada, izjavio je nekadašnji lider SSSR Mihail Gorbačov.

On je na predstavljanju svoje knjige "Posle Kremlja“ govorio i o situaciji u Ukrajini i o NATO ekspanziji, prenosi Raša tudej.

"Mislim da svi mi – ruski građani – moramo da pamtimo da je Putin sačuvao Rusiju od kolapsa koji je počinjao. Mnogo regiona nije priznalo naš Ustav. Bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je više od hiljadu lokalnih ustavnih varijacija u odnosu na ruski Ustav“, prenose Ria novosti deo govora Gorbačova u petak.

Bivši sovjetski lider je dodao da je očuvanje Rusije, u tom "ključnom periodu, bilo istorijsko delo“.

Gorbačov je rekao da je poznavao Putina pre nego što je stupio na dužnost predsednika Ruske Federacije, a opisao ga je kao nekog ko ima zdravo rasuđivanje i ko je disciplinovan.

Komentarišući situaciju u Ukrajini, Gorbačov je rekao da naoružavanje mora da prestane i da obe strane moraju da sednu za pregovarački sto.

"Svi smo zabrinuti zbog onoga što se događa u Ukrajini – i političari i javnost. I činjenica da naša vlada podržava ljude koji su tamo u nevolji, bez obzira koliko je teško koda nas samih, bilo je ono što nas je uvek razlikovalo do drugih“, rekao je Gorbačov, naglašavajući da konflikt ne može biti rešen kroz nasilje.

Gorbačov je takođe izjavio da uticajni američki i evropski političari moraju da izađu i da progovore protiv međunarodne zategnutosti. On je naveo da mnoge od njegovih starih kolega vide prve znake novog Hladnog rata, i da shvataju koliko je bitno da se situacija smiri.

Gorbačov je kazao da redovno dobija komentare koji se tiču toga kako da se izbegne eskalacija situacije, i sve zaustavi pre nego što "poprimi eksplozivni oblik“.

Što se tiče ruske brige u vezi sa ekspanzijom NATO, Gorbačov je saglasan sa tim da u tome glavnu ulogu igraju SAD. "NATO je počeo da osniva baze širom sveta... Mislim da je predsednik uglavnom u pravu kada skreće pažnju na specijalnu odgovornost koju u tome imaju SAD“, rekao je on.

Podsetimo, Vladimir Putin potpisao je Ukaz o vojnoj doktrini Rusije, zbog jačanja vojnog potencijala NATO, koji je, kako je navedeno, pretnja Rusiji. Šta podrazumeva nova vojna doktrina, pročitajte OVDE.

Gorbačov je izrazio uverenje da će Rusija izaći iz krize, dodajući da je pitanje samo kada i s kojom cenom.

Sada moramo da budemo veoma oprezni u politici, da vodimo računa ko je implementira, i čiji interesi stoje iza toga, rekao je Gorbačov.

Govoreći o sopstvenim greškama, Gorbačov je priznao da je bio ponekad "arogantan", jer je verovao da je imao sve pod kontrolom.

Podsetimo, Gorbačov je bio generalni sekretar Komunističke partije SSSR od 1985. do 1991. i lider saveza. On je uveo reforme poznate pod nazivom Perestrojka, za koje se veruje da su ubrzale raspad SSSR. Njegovu vladavinu takođe je obeležilo i otopljavanje odnosa sa Zapadom.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gorbačov: Putin spasao Rusiju od raspada

Izvor: Vostok.rs, 27.Dec.2014

27.12.2014. -..Bivši predsednik SSSR Mihail Gorbačov smatra da je glavna zasluga šefa ruske države Vladimira Putina u tome što je uradio istorijsku stvar, odnosno što je spasao Rusiju od raspada...Mislim da svi mi ruski građani treba da zapamtimo da je on spasao Rusiju od raspada, koji je već...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.