EK objavila imena osam Rusa obuhvaćenih sankcijama

Izvor: Blic, 30.Jul.2014, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EK objavila imena osam Rusa obuhvaćenih sankcijama

Evropska komisija objavila je danas imena osmoro Rusa obuhvaćenih sankcijama, uključujući neke od saradnika predsednika Vladimira Putina, kao i tri ruske kompanije čija sredstva će biti zamrznuta.

Ove mere su odgovor na ruske akcije na istoku Ukrajine, prenosi Rojters.

Među imenima na spisku je Arkadij Rotenberg, Putinov dugogodišnji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sparing partner u džudou i predsednik saveta direktora banke "Severni morski put".

Na spisku su i Jurij Kovaljčuk i Nikolaj Ssamalov, akcionari banke "Rosija", koja se, kako navodi AFP, smatra ličnom bankom visokih zvaničnika Rusije.

Kako prenose ruski mediji, na spisku se našao i prvi zamenik šefa predsedničke administracije Rusije Aleksej Gromov i biznismen Konstantin Malofejev, kog Kijev sumnjiči za finansiranje pobunjenika na istoku Ukrajine.

U spisak su uključeni i prvi čovek ministarstva unutrašnjih poslova Krima Sergej Abisov, predsednik vrhovnog saveta samoproglašene Donjecke narodne repubike Boris Litvinov i portparolka Luganske republike Oksana Čigrina.

Među sankcionisanim kompanijama je i Ruska nacionalna komercijalna banka, prva ruska banka na Krimu nakon što je taj region pripojen Rusiji ranije ove godine.

Na spisak sankcionisanih kompanija dospeo je i ruski koncern PVO "Almaz-Antej" i niskobudžetska aviokompanija Dobroljot (Dobrolet), a kako se navodi u Zvaničnom žurnalu EU, Almaz-Antej je unet u spisak kao proizvođač sistema PVO, a Dobroljot kao jedina kompanija koja leti na Krim.

Dobroljot je inače ćerka kompanija Aeroflota.

Nakon proširenja, na spisku onih koje EU sankcioniše iz Rusije i Ukrajine je 95 fizičkih i 23 pravnih lica, navodi Itar-tass.

Tenzije između Moskve i Zapada pogoršane su nakon obaranja malezijskog aviona iznad istoka Ukrajine 17. jula za šta je odgovorna, kako zapadne zemlje tvrde, raketa koju su isporučili Rusi, navodi Rojters.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.