Zaustavite nasilje nad novinarima

Izvor: Blic, 27.Jul.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaustavite nasilje nad novinarima

Novinari, snimatelji i fotoreporteri u Srbiji poslednjih dana ponovo su izloženi brutalnom uličnom nasilju, navodi se u medijskom Proglasu javnosti i državnim organima, i napominje da su Vlada Srbije, posebno Ministarstvo unutrašnjih poslova, odgovorni za tolerisanje divljanja demonstranata, koje predvode SRS i Obraz.

Izveštači sa demonstracija pristalica haških optuženika rizikuju gole živote, ukazuje se u Proglasu i precizira da su oni izloženi huliganskom divljanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << naočigled policije i službi bezbednosti.

Nedopustivo je da kolovođe demonstracija otvoreno prete smrću novinarima i najvišim državnim funkcionerima, što je samo po sebi teško krivično delo, a da policijski i pravosudni organi ne preduzimaju gotovo ništa, ocenjuje se u Proglasu.

Činjenica je da nasilničko ponašanje prema medijima otvoreno podržavaju i podstiču pojedini partijski funkcioneri, dodaje se u Proglasu, i konstatuje da se tome gotovo niko javno ne protivi.

Ponovo se stvara atmosfera linča, predočava se u Proglasu, čiji potpisnici zahtevaju da državni organi preduzmu sve kako bi se obezbedili uslovi za nesmetani rad medija i novinara, i zaštitili životi novinara.

Zahtevamo od nadležnih institucija da se svaki napad na novinare tretira kao napad na službeno lice i da se izvršna i sudska vlast i posebno policija najodlučnije založe za zaštitu novinarske profesije, stoji u Proglasu.

Zahtevamo da napadači na kolege sa B92, Foneta, RTS i drugih medija budu hitno identifikovani, privedeni i kažnjeni prema važećem Krivičnom zakonu.

Ukoliko u narednih 48 sati ne budu privedeni svi napadači na naše kolege, poručuje se u Proglasu, bićemo prisiljeni da redukujemo izveštavanje sa javnih skupova, pre svega bez slike.

Proglas je usvojen u Nezavisnom udruženju novinara Srbiji, na sastanku predstavnika novinarskih udruženja i glavnih i odgovornih urednika televizija: RTS, Pink, B92, Foks, Avala, Studio B, listova: Blic, Danas, Republika, Status, Politika, agencija: Beta i Fonet, i produkcijskih kuća VIN i Mreža.

Predsednica NUNS-a Nadežda Gaće ocenila je da je ponovo na delu stravičan govor mržnje i huliganski napadi na novinare zbog čega je NUNS pozvao odgovorne u Ministarstvu unutrašnjih poslova da kažu zbog čega nisu sprečeni napadi na novinare i uhapšeni odgovorni za to.

Glavni i odgovorni urednik "Blica" Veselin Simonović naveo je da svi napadi na novinare koji izveštavaju treba da se tretiraju kao napadi na službena lica, kao što je to učinjeno u Zaječaru kada su napadnuti novinari dok su izveštavali sa gradskog bazena na kojem se dogodilo ubistvo.

B92 angažovala obezbeđenje

Televizija B92 je posle napada na snimatelja Boška Brankovića (na slici) angažovala privatno obezbeđenje koje će ekipe te televizije pratiti na terenu kada izveštavaju sa visokorizičnih skupova. Urednica informativnog programa te televizije Sanda Savić izjavila je da su bili primorani na to jer policija prethodnih dana nije reagovala kada su napadani novinari. Obezbeđenje prati novinarske ekipe od juče.

Privedeni napadači

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uhapsili su M. S. (18) i L. N. (18) iz Beograda, zbog sumnje da su učestvovali u napadu na snimatelja RTV B92 Boška Brankovića.

Osumnjičeni će, kako se navodi, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom istražnom sudiji.

MUP dodaje da intenzivno traga za ostalim učesnicima u napadu.

Branković je napadnut 24. jula na skupu koji su organizovali predstavnici nacionalističkih organizacija i Srpske radikalne stranke, protestujući zbog hapšenja Radovana Karadžića.

Učesnici protesta napali su Brankovića u Ulici kneza Miloša i razlupali mu kameru kada su ga videli kako snima demonstrante dok lome fotoaparat fotoreporteru agencije Fonet.

Branković je hospitalizovan zbog preloma potkolenice i istegnuća ligamenata kolena.

Sramota u Aleksandrovcu

Po nalogu čelnika SO Aleksandrovac, skupštinsko obezbeđenje sprečilo je prekjuče dopisnika "Blica", kao i naše kolege iz lokalne televizije, da uđu u salu SO i prate rad druge sednice tog opštinskog parlamenta. Posle Novog Pazara, Aleksandrovac je postao drugi grad u Srbiji čiji vlastodršci zabranjuju novinarima da prate rad opštinskog parlamenata

B. N.



Kazniti nasilnike

Komitet za zaštitu novinara, čije je sedište u Njujorku, pozvao je vlasti u Srbiji da pronađu i kazne odgovorne za brutalni napad na snimatelja TV B92 Boška Brankovića i istraže zbog čega je izostala intervencija policije.

(Fonet)

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ponovo atmosfera linča

Izvor: RTV Pink, 27.Jul.2008

Novinari traže zaštitu. . . Novinari, snimatelji i fotoreporteri u Srbiji poslednjih dana ponovo su izloženi brutalnom uličnom nasilju, upozorava se u medijskom Proglasu javnosti i državnim organima i napominje da su Vlada Srbije, posebno Ministarstvo unutrašnjih poslova, odgovorni za tolerisanje...

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.