Ukrajina na korak od građanskog rata

Izvor: RTS, 14.Apr.2014, 00:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina na korak od građanskog rata

Na istoku zemlje i dalje besne sukobi ukrajinskih snaga bezbednosti i proruskih aktivista. Najmanje dve osobe poginule, a više ranjeno u sukobima u Slavjansku. Ukrajina na ivici izbijanja građanskog rata nakon što je krv prolivena na istoku, poručuje Viktor Janukovič.

22.55 - Aktivisti koji se zalažu za federalizaciju Ukrajine zauzeli zgradu gradske skupštine u gradu Harcisku, na istoku zemlje, javlja Raša tudej

22.25 - Posmatrači OEBS-a u Slavjansku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sakupili informacije o aktuelnim događanjima i očekuje se da podnesu izveštaj sedištu organizacije u Beču, javlja RIA Novosti

21.00 - Ukrajina počela "antiterorističku operaciju velikog obima" kako bi se oduprla napadima, kaže Oleksandr Turčinov, prenosi AP.

Deo odgovornosti za uvlačenje zemlje u rat leži na SAD, koje se brutalno mešaju u situaciju, kaže svrgnuti predsednik Ukrajine Viktor Janukovič, a prenosi Raša tudej.

Janukovič je naveo da je šef američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Džon Brenan posetio Ukrajinu i da su vlasti u Kijevu, nakon susreta sa njim, naredile vojnu operaciju na istoku zemlje.

Brenan je "de fakto odobrio" upotrebu oružja i tako isprovocirao krvoproliće, smatra Janukovič.

U slučaju upotrebe sile protiv demonstranata, "novi vladari" Ukrajine snosiće punu odgovornost, kazao je Janukovič, navodeći da narod Ukrajine nikada neće prihvatiti diktaturu, a "posebno diktat nacionalista".

Janukovič je pozvao snage bezbednosti da se ne povinuju "nezakonitim naređenjima" i da ne pucaju na ukrajinski narod.

"Nikada vam neće biti oprošteno", upozorio je Janukovič, ocenjujući da Ukrajina sada nepovratno ide ka bankrotu.

Ukrajinske specijalne snage razmenile su danas vatru s proruskom milicijom kod grada Slavjanska.

Najmanje dve osobe su poginule, a više je ranjeno u sukobima, tvrde ukrajinske vlasti.

To je prvi oružani sukob u istočnoj Ukrajini gde su naoružane proruske snage poslednjih dana zauzele vladine zgrade u nekoliko gradova.

Turčinov je danas optužio Rusiju da vodi "rat" protiv Ukrajine, a zatim i najavio opsežnu "antiterorističku operaciju".

Moskva je reagovala saopštenjem u kojem je pozvala vlasti u Kijevu da okončaju rat protiv "sopstvenog naroda", i oštro osudila pretnje ukrajinske vlade da će upotrebiti vojsku kako bi se sprečili dalji neredi na istoku zemlje.

"Tražimo od onih koji su sa vlasti svrgli legitimnog predsednika Ukrajine da odmah okončaju rat protiv svog naroda", navelo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Savet bezbednosti UN sazvao je, na zahtev Rusije, hitan sastanak o eskalaciji krize u Ukrajini.

Ruska misija u UN poslala je SMS novinarima u kojem je navela da će sastanak Saveta bezbednosti početi u 2.00 po srednjoevropskom vremenu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.