Udruženja: Nacrt zakona o restituciji na štetu građana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jul.2011, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udruženja: Nacrt zakona o restituciji na štetu građana

BEOGRAD -

Predstavnici Lige za zaštitu privatne svojine i ljudskih prava i Srpske lige za restituciju ocenili su danas da će novi nacrt zakona o restituciji biti na štetu samih građana jer je njime predviđeno da mala količina imovine bude vraćena u naturi, a da finansijsko obeštećenje bude naknadno regulisano.

Predsednica Lige za zaštitu privatne svojine i ljudskih prava Dragana Milovanović izjavila je da Liga zahteva da se kroz zakon vrati sve ono što je državna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svojina i što koristi država ili neko drugi, kao i da se vrati sva imovina koja je nezakonito prebačena na treća pravna ili fizička lica.

"Vlada se nije oslonila na pravne principe i realne ekonomske mogućnosti, već je u pitanju politička volja da se izvrši restitucija, tako što će se za neku nedefinisanu imovinu proceniti da se može vratiti, a ostalo proglasiti imovinom koja se ne može vratiti", rekla je Milovanović na konferenciji za novinare rekla.

Poslednja verzija Nacrta zakona o restituciji predviđa da se u naturi vrati minimalna količina imovine, kao što su poslovni prostori u državnoj svojini ili koje država koristi i rentira, neizgrađeno građevinsko zemljište i poljoprivredno zemljište i šume, objasnio je potpredsednik Srpske lige Branislav Trajković.

Izostavljena restitucija pravnih lica

Ostale nepokretnosti, kao što su prodati stanovi, izgrađeno građevinsko zemljište, poslovni prostor koji je kroz privatizaciju prebačen na treća lica, nadoknađivaće se obveznicama ograničene vrednosti i ne zna se kada, dodao je Trajković i naglasio da je restitucija pravnih lica - preduzeća, banaka, zadruga potpuno izostavljena.

Prema njegovim rečima, vraćanje imovine u novcu izgledalo bi tako što bi država povećala razne takse, pa bi građani punili budžet za sprovođenje restitucije.

Trajković je istakao da udruženja građana koja se bore za restituciju zahtevaju da najviše imovine bude vraćeno u naturi, a da sve ono što ne može, bude vraćeno u novcu, ali po tržišnoj vrednosti određene nepokretnosti.

"Tražimo pre svega da vlada donese pošten zakon i da odmah zatim krene u implementaciju", naglasio je Trajković, ocenivši da je besmisleno da se finansijsko obeštećenje u nedogled odlaže, jer to šteti građanima Srbije, a nije ni u skladu sa standardima EU.

Kad je u pitanju najava predsednika Radne grupe za izradu Nacrta zakona o restituciji Gorana Radosavljevića da će tokom ove nedelje biti ukršten taj zakon i Predlog nacrta zakona o javnoj svojini i da će oni biti zajedno predmet javne rasprave, a na jesen i rasprave u skupštinu, predstavnici liga rekli su da "to jesu povezane stvari, ali pitanje restitucije mora da se reši pre svojine".

Radosavljević: Povraćaj imovine do 2014.

Država će do januara 2014. godine ranijim vlasnicima i njihovim naslednicima vratiti u naturi više od polovine imovine oduzete posle 9. maja 1945. godine, izjavio je šef radne grupe za izradu zakona o restituciji Goran Radosavljević.

Radosavljević je u intervjuu za dnevni list "Večernje novosti" rekao da je planirano da zakon bude donet u septembru, a da počne da se primenjuje krajem ove godine.

Radosavljević je rekao da će tada početi rok od godinu dana u kojem raniji vlasnici i njihovi naslednici treba da podnesu zahtev za vraćanje oduzete imovine.

"Za imovinu za koju nije moguć povraćaj u naturi, predviđeno je finansijsko obeštećenje za koje država planira da izdvoji, prema procenama, oko dve milijarde evra", rekao je Radosavljević, državni sekretar u Ministarstvu finansija.

Radosavljević je izneo da će podaci o imovini koja ne može da se vrati u naturi i njenoj vrednosti, biti poznati tek 2014. godine.

Naveo je da će se vraćati sve što je fizički moguće - poljoprivredno, šumsko, građevinsko zemljište, stanovi, lokali i poslovne zgrade.

Upitan o tome šta će se desiti ako je zemljište oduzeto kao poljoprivredno, a danas je to građevinsko zemljište u "ekstra zoni", Radosavljević je rekao da to treba da se vrati u stanju u kakvom je danas, a ako vlasnik hoće da gradi, moraće da plati ono što je predviđeno propisima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Liga za zatitu svojine: Restituciju sprovesti u naturi

Izvor: EMportal, 20.Jul.2011

Liga za zaštitu privatne svojine i ljudskih prava traži da se restitucija sprovodi naturalno ili zamenom zemljišta za drugo zemljište umesto kroz finansijsko obeštećenje, kako je planirano nacrtom zakona o restituciji, u koji je Liga imala uvid.

Nastavak na EMportal...

Oštećeni traže restituciju u naturi

Izvor: B92, 20.Jul.2011

Beograd -- Odruženja oštećenih traže da se restitucija ne sprovodi isplatom obveznica već zamenom potraživane imovine nekom drugom imovinom koja je u vlasništvu države...Potpredsednik Srpske lige Branislav Trajković kaže da će, ako budući zakon o restituciji bude predvideo obeštećenje u...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.