Tadić, Pahor i Kosor u Smederevu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Apr.2011, 02:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić, Pahor i Kosor u Smederevu

SMEDEREVO -

Predsednik Srbije Boris Tadić sastaće se u Smederevu sa predsednicima Vlada Hrvatske i Slovenije, Jadrankom Kosor i Borutom Pahorom.

Kako je saopšteno iz Pres službe predsednika, sastanak će biti održan u vili "Zlatni breg", a Tadić i premijeri Hrvatske i Slovenije će se posle razgovora obratiti medijima.

U centru pažnje biti ekonomska saradnja

Ovaj sastanak >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << biće njihov drugi trilateralni susret. Prvi sastanak je održan marta prošle godine u slovenačkom gradu Ptuju.

Tadić, Kosor i Pahor su tada razgovarali o intenziviranju međudržavne saradnje i razmeni iskustava u pogledu prevazilaženja ekonomske krize.

Takođe, tada je dogovoreno da se uspostavi trajna "lična trilaterala" kako bi se na najefikasniji način rešavala pitanja od zajedničkog značaja.

Prvi plod - Kargo 10

Predsednik Srbije i premijeri Hrvatske i Slovenije će razgovarati i o širenju Evropske unije (EU), stanju na Balkanu, o regionalnoj saradnji i nastavku "procesa Brdo".

Taj proces je doveo do osnivanja zajedničkog železničkog preduzeća "Kargo 10" kojim Srbija, Slovenija i Hrvatska žele da povećaju konkurentnost železničkog dela "Evropskog koridora deset", rekli su u Uredu za informisanje Slovenije.

I slovenački premijer je krajem prošle nedelje najavio susret sa Tadićem i hrvatskom koleginicom, ističući da će u centru pažnje biti ekonomska saradnja, ali da neće biti zanemarena ni aktuelna međunarodna pitanja.

Prema Pahorovim rečima, nemiri na jugu Mediterana se šire velikom brzinom, tako da to pitanje ne može biti zaobiđeno.

Prema pisanju hrvatske štampe, susret u Smederevu biće prilika da Tadić, Kosor i Pahor sumiraju šta je do sada učinjeno na planu privredne saradnje, a posebno u vezi sa preprekama na koje nailaze investitori.

Očekuje se i da će Pahor, kroz prizmu EU, izraziti zadovoljstvo što je počeo dijalog Beograda i Prištine, a na sastanku će biti reči i o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Tri države prave jedan tenk?

Slovenačka novinska agencija STA, uoči susreta piše da će glavni cilj razgovora premijera Slovenije i Hrvatske i predsednika Srbije biti jačanje privredne saradnje i zajednički nastup na trećim tržištima.

Prednost bi trebalo da imaju građevinarstvo i inženjering, vojna industrija, proizvodnja automobilskih delova i prehrambena industrija.

Zajednički nastup predviđa i razmenu poslovnih i privrednih informacija za zajedničku saradnju na određenim projektima, zajednički nastup na promocijama i sajmovima, i međusobnu podršku diplomatskih predstavništava kod projekata u trećim državama.

List "Delo" je nedavno na osnovu poverljivih izvora objavio da je u centru zajedničkog nastupa ideja o saradnji vojnih industrija.

One bi sarađivale u osavremenjavanju 180 tenkova M-84 koje je Kuvajt kupio u Jugoslaviji. Delove je proizvodio niz fabrika, a tenkove je sastavljala fabrika "Đuro Đaković" iz Slavonskog Broda.

Prema informacijama lista "Delo", Srbija se već dogovara o tom poslu, a slovenačka i hrvatska preduzeća bi bila podizvođači.

Sastanak Cvetković-Kosor u Beogradu

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković sastaće se u Beogradu sa premijerkom Hrvatske Jadrankom Kosor, saopštila je danas Kancelarija Vlade Srbije za odnose sa medijima.

Kako je saopšteno, dvoje premijera će se posle razgovora obratiti novinarima. Prema pisanju zagrebačkog "Vijesnika", premijeri dve zemlje razgovaraće o otvorenim pitanjima, a prema saznanjima lista, i o uspostavljanju mehanizama za procesuiranje ratnih zločina, kako se, navodi hrvatski list, više ne bi događali slučajevi poput onog sa Tihomirom Purdom.

Dnevnik piše kako je upravo ovaj slučaj usporio normalizaciju odnosa Zagreba i Beograda, ali da bi razgovori Kosor i Cvetkovića trebalo da rezultiraju dogovorom o tome da se ovakvi slučajevi ne ponavljaju.

List navodi da će na dnevnom redu sastanka Kosor - Cvetković biti i pitanje nestalih, kao i inicijativa za donatorsku konferenciju, o čemu je bilo reči tokom Tadićeve zvanične posete Zagrebu, novembra prošle godine.

Među temama, navodi "Vijesnik", biće i pitanje granica, sukcesije, a želja i jedne i druge strane je da se konkretizuju dogovori koji bi vodili iskoracima i napretku.

Nekada letnjikovac Obrenovića, danas rezidencija Vlade

Vila u kojoj će Tadić primiti goste iz Zagreba i Ljubljane je nekada bio letnjikovac dinastije Obrenović, a danas je rezidencija Vlade Srbije.

Puni sjaj dobila je u vreme kralja Milana i kraljice Natalije, a u njoj su donošene i neke važne političke odluke.

Posle Drugog svetskog rata najčešći gosti su bili Tito, Stane Dolanc i drugi.

Enterijer vile je postavka Istorijskog muzeja Srbije, a iz vile, koja se nalazi na brdu iznad Smedereva, pruža se izvanredan pogled na Dunav.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Slovenija i Hrvatska podržavaju put Srbije ka EU (VIDEO)

Izvor: S media, 01.Apr.2011

Premijeri Slovenije i Hrvatske Borut Pahor i Jadranka Kosor naglasili su u Smederevu snažnu podršku evropskom putu Srbije i svih ostalih zemalja u regionu, ističući da je evropska perspektiva najbolji garant stabilnosti regiona.

Nastavak na S media...

Sastanak Tadić-Kosor- Pahor

Izvor: B92, 01.Apr.2011

Beograd -- U vili "Zlatni breg" u Smederevu počeo je sastanak predsednika Srbije Borisa Tadića i premijera Hrvatske i Slovenije, Jadranke Kosor i Boruta Pahora...Vila Zlatni breg u Smederevu, je nekada bila letnjikovac dinastije Obrenović, a danas je rezidencija Vlade Srbije...Današnji trilateralni...

Nastavak na B92...

Tadić, Pahor i Kosor u Smederevu

Izvor: Radio 021, 01.Apr.2011

Predsednik Srbije Boris Tadić sastaće se u Smederevu sa predsednicima vlada Hrvatske i Slovenije, Jadrankom Kosor i Borutom Pahorom.

Nastavak na Radio 021...

Slovenija i Hrvatska podržavaju put Srbije ka EU (video)

Izvor: SrbijaNet.rs, 01.Apr.2011

Premijeri Slovenije i Hrvatske Borut Pahor i Jadranka Kosor istakli su danas u Smederevu snažnu podršku evropskom putu Srbije i svih ostalih zemalja u regionu, ističući da je evropska perspektiva najbolji garant stabilnosti regiona. Premijerka Hrvatske, koja bi

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Tadić stigao u vilu "Zlatni breg", kreću sastanci sa Pahorom i Kosorovom

Izvor: Blic, 01.Apr.2011

Predsednik Srbije Boris Tadić uprvo je stigao u vilu "Zlatni breg" u Smederevu gde će se sastati sa predsednicima vlada Hrvatske i Slovenije, Jadrankom Kosor i Borutom Pahorom. ..Ovaj sastanak biće njihov drugi trilateralni susret. Prvi je održan marta prošle godine u slovenačkom gradu Ptuju...Sastanak...

Nastavak na Blic...

Tadić, Pahor i Kosorova u Smederevu, kreće trilateralni sastanak

Izvor: Blic, 01.Apr.2011

Predsednik Srbije Boris Tadić stigao je nedavno u vilu "Zlatni breg" u Smederevu gde će se sastati sa predsednicima vlada Hrvatske i Slovenije. U Smederevo su stigli i Kosorova i Pahor i uskoro bi trebalo da krene trilateralni sastanak. ..Ovaj sastanak biće njihov drugi trilateralni susret. Prvi je...

Nastavak na Blic...

Počeo trilateralni sastanak u Smederevu

Izvor: Politika, 01.Apr.2011

SMEDEREVO – U vili „Zlatni breg” nadomak Smedereva počeo je sastanak predsednika Srbije Borisa Tadića i predsednika Vlada Hrvatske i Slovenije, Jadranke Kosor i Boruta Pahora...Kako je predviđeno, Tadić i njegovi gosti će se po završetku razgovora obratiti novinarima...Ovo je drugi trilateralni...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.