Sukobi na Kosovu otkazuju Prajd?

Izvor: B92, 29.Sep.2011, 09:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukobi na Kosovu otkazuju Prajd?

Beograd -- Mogućnost odlaganja Parade ponosa zbog situacije na severu Kosova i dalje otvorena. Kako saznaje Danas konačna odluka o tome biće doneta danas.

Jedan od razloga za odlaganje ovogodišnje manifestacije bi mogao biti eskalacija sukoba u severnom delu Kosova i na administrativnim prelazima, piše Danas.

Kako tvrdi izvor tog lista, postoji bojazan da bi tokom Parade ponosa moglo da dođe do nasilja koje će u stvari biti refleksija na moguće nasilje na administrativnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prelazima na severu Kosova.

Prema nezvaničnim informacijama, juče je održan sastanak ambasadora EU i predstavnika MUP Srbije, čija će tema biti bezbednosni rizici njihovog eventualnog prisustva Paradi ponosa. Kako se saznaje, ambasadori zemalja EU ipak će odluku o njihovom eventualnom pojavljivanju na manifestaciji doneti na osnovu američke bezbednosne procene.

Kada je reč o obezbeđivanju manifestacije, kako se saznaje, ideja je da organizacione jedinice policije, kao što su saobraćajna, kriminalistička, ali i specijalne policijske jedinice, odnosno Protivteroristička jedinica, Specijalna antiteroristička jedinica i Žandarmerija, imaju svoju ulogu pri obezbeđivanju manifestacije.

Inače, predstavnici Nezavisnog policijskog sindikata u utorak su pozvali članove organizacionog odbora Parade ponosa da odlože ovogodišnju manifestaciju, jer kako tvrde, određene grupe za taj dan pripremaju ne samo napade već i rušilačke demonstracije pod nazivom "Beograd u plamenu", piše dalje Danas.

Oni tvrde da huligani planiraju da u svim prigradskim opštinama Beograda, pa i većim gradovima u Srbiji, ruše i pale na dan Parade.

Kako pišu pojedini mediji, policija i tužilaštvo već danima aktivno pretražuju društvene mreže i internet sajtove preko kojih se učesnicima Parade preti. Za obezbeđenje učesnika Parade ponosa biće angažovano najmanje 5.000 policajaca.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kosovo odlaže Paradu ponosa

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Sep.2011

Konačna odluka da li će Parada ponosa, zakazana za 2. oktobar biti odložena zbog dešavanja na administrativnim prelazima na severu Kosova, biće doneta danas.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.