Sudija me pitala zašto volim Srbiju

Izvor: Press, 28.Jun.2010, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudija me pitala zašto volim Srbiju

Aleksandra Milovanović, članica desničarske organizacije „Obraz", koja je u Hrvatskoj kažnjena sa 38 evra kaže za Press da su je policija i istražni sudija ispitivali pet sati zato što je u Jadovnom nosila šajkaču sa grbom Srbije
Aleksandra Milovanović (19), koju je hrvatski sud u subotu kaznio sa 38 evra zbog nošenja crne šajkače sa grbom Srbije na komemoraciji ustaškim žrtvama u Jadovonom, kaže da nije imala želju nikoga da >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << uvredi. Aleksandra, član desničarske organizacije „Obraz" sa kojom je i putovala na komemoraciju ubijenim Srbima u logoru Jadovno, priča da su je istražni sudija i policija pet sati saslušavali.

Ova devojka koja nije još napunila dvadeset godina kaže da je zajedno sa članovima grupe „Obraz", čiji je član nešto manje od godinu dana, krenula u Hrvatsku da oda poštu žrtvama logora Jadovno kod Gospića. Zbog privođenja nije ni bila na komemoraciji.
Odmah je priveli
- Na mesto komemoracije stigli smo nešto pre 11 sati. Kad smo izašli iz autobusa imala sam šajkaču na glavi, raširili smo zastavu i novinari su nas slikali. Zatim nam je prišao pravoslavni sveštenik i zamolio me da skinem šajkaču, što sam odmah uradila i stavila je za pojas. Međutim, odmah posle toga prišao mi je hrvatski policajac i tražio dokumenta. Otišla sam do autobusa, pokazala mu dokumenta ali on mi je rekao da moram da pođem s njim - priča Aleksandra.
Dok su je vodili do automobila prišao je policajac u civilu i pitao kolegu u uniformi zašto je privodi, a on mu je odgovorio zato što sam imala kokardu i zastavu.

- Ali, nisam imala kokardu, već grb Srbije. Onda mi je policajac rekao: „Eto, vidiš, da se neki naš čovek šetao u Beogradu tako kao ti dobio bi batine, ali tebi se to neće desiti" - kaže Aleksandra.
Policija ju je potom odvela u stanicu u Gospić, gde su joj posle uzimanja podataka rekli da moraju da je privedu sudiji za prekršaje u Gračac.
- Rekli su mi da ću morati da platim minimalnu kaznu od 300 kuna (38 evra) jer sam nezaposlena. Policajac mi je rekao i da bi novac za kaznu trebalo da mi refundira Milorad Pupovac, koga inače nisam ni videla. Mnogo sam se uplašila dok su me vodili, jer do sada nikad nisam bila privođena. Pitali su me i da li želim da obavestim naš konzulat, ali nisam znala šta to znači. Kad smo stigli sudija mi je prvo uzela podatke i onda sam dala iskaz. Suština je da sam kriva za narušavanje javnog reda i mira, odnosno da sam kriva jer sam nosila srpska obeležja. Rekli su mi da ne bi bilo problema da sam to uradila na nekom drugom mestu, ali da u Jadovnom to nije trebalo - priča Aleksandra.

Kaže da se najviše uplašila kad ju je sudija za prekršaje pitala zašto voli Srbiju.
- Kad me je to pitala rekla sam da ću ako odgovorim možda opet da napravim provokaciju. Međutim, rekla mi je da slobodno kažem šta mislim i tada sam zaplakala. Rekla sam sudiji da je moj pradeda služio u Kraljevoj gardi, da mi je deda bio u četnicima, da je moj tata želeo da bude policajac, ali ga nisu primili zbog četničkog porekla. I da sam zbog svega ponosna što sam iz Srbije i da zato volim Srbiju - prepričava razgovor sa sudijom Aleksandra.
Ispraćaj do autoputa
Ona dodaje da je posle 16 časova policija sprovela do autoputa, gde ju je čekao autobus za povratak u Beograd. Na pitanje da li se kaje što je sve ovo uradila i da li bi sve opet ponovila, ona kroz suze kaže.
- Sve bih to ponovo uradila i apsolutno se ne kajem! Nisam nikoga htela da provociram ili uvredim, već da pokažem da je Srbija došla da oda počast svojim žrtvama! I zbog toga sam ponosna - kaže Aleksandra!    

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

HHO traži poništenje kazne za Beogradjanku s šajkačom

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 29.Jun.2010, 12:41

Hrvatski helsinški odbor priopćenjem je reagirao na izvještaje medija o nedavnom slučaju kažnjavanja 20-godišnje Beograđanke, koja je u Jadovnom, na komemoraciji žrtvama ratnog zločina iz Drugog svjetskog rata, nosila šajkaču sa srpskim grbom. U priopćenju HHO se kaže da je djevojka na traženje...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

HHO traži da se ukine presuda devojci sa šajkačom

Izvor: S media, 29.Jun.2010

Hrvatski helsinški odbor (HHO) reagovao je na pisanje medija o nedavnom slučaju prekršajnog kažnjavanja mlade Beogradjanke, koja je na komemoraciji žrtvama ustaškog logora u Jadovnom nosila šajkaču sa srpskim grbom, tražeći da se poništi presuda prekršajnog sudije koji ju je kaznio s 300...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.