Dostupni linkovi

HHO traži poništenje kazne za Beogradjanku s šajkačom


Hrvatski helsinški odbor priopćenjem je reagirao na izvještaje medija o nedavnom slučaju kažnjavanja 20-godišnje Beograđanke, koja je u Jadovnom, na komemoraciji žrtvama ratnog zločina iz Drugog svjetskog rata, nosila šajkaču sa srpskim grbom. U priopćenju HHO se kaže da je djevojka na traženje pravoslavnog svećenika skinula kapu i stavila je za pojas.

Međutim policija ju je ipak privela i prijavila prekršajnom sudu u Gospiću. Sutkinja je navodno presudu obrazložila činjenicom da se na skupu u Jadovnom 'nije smio isticati ni jedan narod, a Aleksandra je isticala srpstvo. Ukoliko su ovi navodi točni, Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava drži da je počinjena ozbiljna pravna greška, te povreda civilnih i ljudskih prava mlade Beograđanke.

"Ne samo da u Hrvatskoj nema nikakve zakonske zabrane stranih službenih obilježja - zastava i grbova, koje vidimo svakog dana na majicama stranih turista, ali i vlastitih građana, nego je posve neprihvatljivo da bi se u Jadovnu branilo isticanje simbola bilo kojega naroda. Možemo eventualno govoriti o lošem ukusu i neshvaćanju političkih realiteta, ali nipošto o povredi zakona", smatraju u HHO-u.
XS
SM
MD
LG