Srpsko-mađarski program obrazovanja odraslih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jan.2011, 22:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpsko-mađarski program obrazovanja odraslih

SUBOTICA -

Zajedničkim obrazovanjem odraslih u Mađarskoj i Srbiji formiralo bi se ujedinjeno tržište radne snage, sa ujedinjenim kvalifikacijama, čime bi se postigla veća mogućnost zapošljavanja, a u isto vreme bi se privukli strani investitori koji bi u Vojvodini mogli pronaći obrazovanu radnu snagu, rekli su danas u Subotici pokrajinski sekretar za obrazovanje dr Zoltan Jegeš i pokrajinski sekretar za rad i zapošljavanje Miroslav Vasin.

Prilikom otvaranja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Kabineta za nastavu i tečajeve Udruženja građana "Probitas", u okviru projekta "Ruka u ruci", koji sufinansira Evropska unija, u sklopu IPA prekograničnih programa Mađarske i Srbije, predočeno je da je reč o projektu obrazovanja odraslih koji traje 16 meseci, a osam meseci će se sprovoditi u Subotici.

Pored Subotice, taj program će se realizovati u Kanjiži, kao i u Baji i Kečkemetu u Mađarskoj, gde od početka 90-tih godina prošlog veka deluje Centar za obrazovanje odraslih.

Cilj projekta je stvaranje zajedničkog programa obrazovanja u dvema državama, koji će biti usklađen sa evropskim, naglasio je večeras Jegeš.

"Ukoliko očekujemo evropsku saradnju, prirodan je proces da imamo i obrazovni sistem koji će biti kompatibilan sa evropskim. Zato je značajna saradnja sa Kečkemetom, koja se uspostavlja s ciljem da se, što je moguće više iskustva preuzme od njih, kako ne bismo sami istraživali ono što je već poznato", rekao je Jegeš.

On je istakao da postoji potreba za pokretanjem zajedničkih programa obuke i prekvalifikacija u Mađarskoj i Srbiji, te za izdavanje zajedničkih diploma, a projekat "Ruka u ruci" usmeren je, velikim delom, u tom pravcu.

"Sprovođenjem projekta 'Ruka u ruci', učinjen je prvi korak u obrazovanju odraslih osoba, takozvanom doživotnom učenju, koje u svim razvijenim ekonomijama predstavlja standard", kazao je pokrajinski sekretar za rad i zapošljavanje Miroslav Vasin.

On je predočio da u našoj zemlji taj standard još nije zaživeo i nije verifikovan. "Ovo je prvi korak u tom pravcu, kada možemo reći da ovaj projekat ne služi samo za obrazovanje, prekvalifikaciju, dokvalifikaciju i sticanje novih znanja, već i zaposlenih koji žele povećati stepen obrazovanja", rekao je Vasin.

On je dodao da je to najznačajniji pomak u saradnji dve države na području zapošljavanja.

U Novom Sadu će ove godine biti otvoren Edukativni centar za sticanje radnih i poslovnih veština, gde će biti obučavane nezaposlene osobe putem prekvalifikacije i dokvalifikacije. To je, ujedno, i najvažniji posao Pokrajinskog sekretarijata za rad i zapošljavanje, mišljenja je Vasin.

Kabinet za nastavu u Subotici pohađaće ukupno 63 polaznika, kojima će predavati 15 stručnjaka, a nastava koja se tiče ekologije počinje u petak, 14. januara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Edukativni centar i ujedinjeno tržište sa Mađarskom

Izvor: Danas, 12.Jan.2011, 20:48

Otvaranjem kabineta za nastavu u okviru programa za obrazovanje odraslih, koji realizuje subotičko udruženje „Probitas“, kroz IPA projekat „Ruka u ruci“, zajedno sa Regionalnim centrom za obrazovanje iz Kečkemeta, na neki način je započela realizacija plana o stvaranju institucije obrazovanja...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.