Srbija za govor razuma i pravde

Izvor: RTS, 24.Mar.2009, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija za govor razuma i pravde

Vlada Srbije održala posebnu sednicu posvećenu Danu sećanja na stradale u NATO bombardovanju. Premijer Cvetković rekao da Srbija ima obavezu da se odgovorno i civilizovano bori za svoje interese, ali da je opredeljena za govor razuma i pravde, a ne za govor oružja. Ministar Dačić smatra da od NATO bombardovanja ceo svet treba da izvuče pouke, kako se takva tragedija ne bi ponovila.

Vlada Srbije održala posebnu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sednicu, koja je posvećena Danu sećanja na stradale u NATO bombardovanju SR Jugoslavije 1999. godine. Sednica je počela minutom ćutanja, posle čega se obratio premijer Mirko Cvetković.

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da je današnji dan je prilika da se setimo svih žrtava i istovremeno izvučemo pouke i postavimo temelje mirovne politike.

Tadić je u izjavi FoNetu, naglasio da je 24. mart prilika da se izvuku pouke, kako srpska politika više nikada zemlju i njene građane na bi uvukla u koridore opasnosti i nova iskušenja, već da se opasnost izbegava i vodi politika koja će, iznad svega, voditi računa o životima ljudi.

"Svi oni koji bi na današnji dan bili u iskušenju da manipulišu osećanjima građana prave lošu stvar", ocenio je Tadić.

"Danas je dan kada bi trebalo postaviti temelje jedne mirovne politike, politike koja je zasnovana na odbrani legitimnih nacionalnih i državnih intreresa i, iznad svega, interesa samih građana, a to je uvek politika mira i izbegavnja rata", poručio je Tadić.

Današnji dan je, kako je istakao predsednik Srbije, naša obaveza da se setimo tragedije koju smo doživeli i podsetimo svet da su građani Srbije gubili živote zbog čina za koji odobrenje nisu dale UN, najvažnija institucija sveta.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković rekao je da nevine žrtve bombardovanja, koje je počelo na današnji dan pre deset godina, podsećaju da Srbija ima obavezu da se odgovorno i civilizovano bori za svoje interese, i da je zbog toga ona opredeljena za govor razuma i pravde, a ne za govor oružja.

Premijer je, na posebnoj sednici Vlade posvećenoj danu sećanja na žrtve tromesečnih vazdušnih udara NATO, napad na SRJ ocenio kao jednu od najtragičnijih epizoda u drugoj polovini 20. veka i nezakonit čin, suprotan međunarodnom pravu.

"Zbog budućnosti naše dece nikada ne smemo dozvoliti da se tako nešto ponovi. Na to nas obavezuju žrtve, prošlost i budućnost", poručio je Cvetković.

Zlo se, prema njegovim rečima, može pobediti samo razumom, a odgovorne države nikada ne dovode u pitanje opstanak svog ili drugih naroda.

Nema opravdanja za žrtve 

Cvetković je naglasio da ničim ne može da se opravda smrt dvogodišnjeg Marka Simića iz Novog Pazara, niti jedanaestomesečne Bojane Tošović iz Merdara, trogodišnje Milice Rakić iz Batajnice i mnogih drugih.

"Te i druge nevine žrtve nas podsećaju na obavezu da se dostojanstveno i civilizacijski borimo za svoje ciljeve, da vodimo odgovornu politiku, da ne stvaramo neprijatelje, da uredimo svoju zemlju i omogućimo bolji život svih građana", ukazao je Predsednik Vlade Srbije.

Premijer je podsetio da bombardovanje nije rešilo probleme na Kosovu i Metohiji i obezbedilo poštovanje ljudskih prava, i poručio da je Srbija čvrsto opredeljena da probleme u svojoj južnoj pokrajini rešava mirnim putem.

"Srbija se čvrsto opredelila da probleme na Kosovu i Metohiji, rešava mirnim i nenasilnim putem i takva Srbija uvek će biti partner svima koji poštuju demokratska načela i istinske vrednosti civilizacije", poručio je Cvetković.

Predsednik Vlade Srbije pozvao je građane da dostojanstveno odaju počast žrtvama bombardovanja 1999. godine i svim nevinim žrtvama ratova na ovim prostorima.

Vlada Srbije je usvojila odluku o podizanju memorijalnog centra u Beogradu posvećenom žrtvama bombardovanja.

Svet da izvuče pouke i da se nikada ne ponovi

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar policije Ivica Dačić rekao je da bi ceo svet trebalo da izvuče pouku od NATO bombardovanja SR Jugoslavije, kako se taj tragičan događaj, koji ne sme da se zaboravi, nikada i nigde ne bi ponovio.

"Po svim posledicama to je bio zločin nad našim narodom, a po svim principima međunarodnog prava  agresija na suverenu zemlju, koja je imala za cilj podršku nezavisnosti Kosova i Metohije", rekao je Dačić na vanrednoj sednici Vlade Srbije.

Sprovedeno bez odluke Ujedinjenih nacija, bombrardovanje, čiji je neposredni povod bio incident u Račku, od kojeg je kasnije čak i Haški tribunal odustao u optužbama protiv srpskih optuženika u tom sudu, predstavlja kršenje osnovnih principa međunarodnog prava i svih međunarodnih konvencija, ukazao je potpredsednik Vlade Srbije.

"Nisu samo civili nedužne žrtve tog rata, već i policajci i vojnici, jer su i oni ispunjavali svoje zadatke u odbrani zemlje", istakao je Dačić, podsetivši da za velika razaranja i žrtve nikada nije plaćena ratna šteta.

"Danas se sećamo i klanjamo svim žrtvama, a Vlada Srbije i svi državni organi su dužni da brinu o porodicama poginulih u NATO bombardovanju", rekao je Dačić.

Potpredsednik Vlade Srbije je rekao da je ovo prvi put da država na organizovan način obeležava godišnjicu bombardovanja, koje je ostavilo teške posledice po državu i narod.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cvetković: Srbija za govor razuma i pravde, a ne oružja

Izvor: Blic, 24.Mar.2009

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas da nevine žrtve bombardovanja, koje je počelo na današnji dan pre deset godina, podsećaju da Srbija ima obavezu da se odgovorno i civilizovano bori za svoje interese, i da je zato ona opredeljena za govor razuma i pravde, a ne za govor oružja...Cvetković...

Nastavak na Blic...

Cvetković: Za govor razuma - a ne oružja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Mar.2009

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas da nevine žrtve bombardovanja, koje je počelo na današnji dan pre deset godina, podsećaju da Srbija ima obavezu da se odgovorno i civilizovano bori za svoje interese, i da je zato ona opredeljena za govor razuma i pravde, a ne za...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.