Srbi neizbežni za formiranje vlade na KiM?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jan.2011, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi neizbežni za formiranje vlade na KiM?

PRIŠTINA -

Ko će formirati buduću kosovsku vladu znaće se tek posle 9. januara, kad se parlamentarni izbori zbog nepravilnosti 12. decembra ponove u pet opština, posle čega će biti objavljeni i konačni rezultati.

Kosovske političke partije zvanično još ne pregovaraju o koaliciji, ali ono što je gotovo sigurno jeste da će Srbi biti neizbežan faktor u formiranju vladajuće koalicije, izveštava Slobodna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Evropa.

Deo dosadašnje vlade, sada već u ostavci, bila je i Srpska liberalna stranka koja je na izborima među devet srpskih učesnika dobila najveći broj glasova, preko 12.000.

Predsednik ove stranke Slobodan Petrović tvrdi da je njegova partija gotovo nezaobilazan faktor u formiranju vlade, ali naglašava da još očekuje zvanične rezultate da bi počeo zvanične pregovore o koaliciji, ali nezvanično je već svakodnevno u kontaktu sa dosadašnjim partnerima.

SLS je dosad u skupštini imala osam poslanika i dva ministarska mesta. Petrović slično očekuje i u budućoj vladi.

"Imam informaciju da ćemo imati najmanje devet poslanika. Može se desiti da ćemo dobiti i više. U svakom slučaju, pređen je broj od deset zagarantovanih mesta, mislim da ima 13 ili 14 poslanika iz srpske zajednice", kaže on.

"Pored SLS biće još jedna, eventualno dve političke stranke. Što se tiče ministarskih mesta, sve je stvar dogovora sa mandatarom. Ali očekujem da nećemo imati manje nego što smo imali do sada, a to su dva", uveren je Petrović.

Na drugom mestu među srpskim političkim partijama sa osvojenih više od 5.000 glasova nalazi se Jedinstvena srpska lista na čijem je čelu Rada Trajković.

"Imala sam pozive nekih lidera i partija Albanaca, ali nisam imala nikakvih konkretnih susreta i dogovora. Računam da prvo treba da sačekamo izborne rezultate i nakon toga da znamo sa čime idemo u pregovore", kaže Trajković.

Na pitanje da li će njena lista ući u koaliciju sa DPK Hašima Tačija, ona je odgovorila negativno i dodala da ju je izveštaj koji je Dik Marti podneo Savetu Evrope obavezao da sačeka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SLS za ulazak Srba u vladu Kosova

Izvor: B92, 03.Jan.2011

Priština -- Izostankom predstavnika Srba u Vladi Kosova najviše izgubila upravo srpska zajednica, ocenio je Predsednik Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović... "Mi ne moramo da budemo u Vladi Kosova, ali samo učestvovanjem možemo da rešavamo probleme srpske zajednice koji se tiču njenog...

Nastavak na B92...

Srbi u svakoj varijanti kosovske vlade

Izvor: Mondo, 03.Jan.2011

Kosovske političke partije zvanično još ne pregovaraju o koaliciji, ali Srbi će biti neizbežan faktor u njenom formiranju, piše Slobodna Evropa.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.