Sledeća procena Srbije 12. februara

Izvor: B92, 09.Dec.2011, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sledeća procena Srbije 12. februara

Brisel -- 12. februara sledeća procena toga da li će Srbiji biti dodeljen status kandidata EU, u martu konačna odluka, saopštio Van Rompej na konferenciji u Briselu.

Predsednik Evropskog saveta je rekao da je EU današnji sastanak zvanično počela potpisivanjem Ugovora sa Hrvatskom, dodajući da Unija ostaje privržena integraciji Zapadnog Balkana.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Srbija je napravila značajan napredak u saradnji s Hagom, hapšenjem haških begunaca, dijalog Beograda i Prištine je pokrenut i daje prve rezultate, dok se primena sporazuma kreće napred. Ohrabrujemo Srbiju da nastavi tim putem i da poboljša odnose s Prištinom", kazao je Rompej.

"Nastavićemo da procenjujemo situaciju i da procenjujemo dokle je Srbija došla. EU želi da ohrabri Srbiju nakon što je dijalog Beograda i Prištine dao prve rezultate, da nastavi dijalog i poboljša odnose sa Prištinom, što je", kako je istakao,"u najboljem interesu Srbije", rekao je Van Rompej.

Mađarski premijer Viktor Orban kaže da je na njegovu inicijativu predlog u kom će roku Srbiji biti dodeljen status kandidata postao jasniji i povoljniji za Srbiju. On je rekao da su zaključci Evropskog saveta u kojima se Srbiji najavljuje zvanična odluka o statusu kandidata u martu "pođednako dobri kao i odluka".

Nastavićemo da pratimo situaciju, rekao je Van Rompej, a Savet ministara sastaće se u februaru s ciljem da Srbiji odobri status kandidata i da to bude potvrđeno u martu.

Evropski savet, koji čine šefovi država i vlada zemalja članica, sastaće se 1. marta u Briselu.

Predsednik Srbije Boris Tadić je povodom odluke Evropskog saveta u obraćanju javnosti naveo da "bez obzira na to, Srbija ne sme da odustane od svog evropskog puta". Tadić je naveo da se nada da će Srbija kandidaturu dobiti u februaru ili martu.

On je naveo da je Srbiji za dobijanje kandidature bio postavljen jasan uslov - da odustane od toga da se Priština u regionalnim skupovima predstavlja pod oznakom Rezolucije 1244 UN.

Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić podneo je večeras ostavku na to mesto. Đelić, koji boravi u Briselu, o toj svojoj odluci je obavestio predsednika Tadića.

Predsednik SNS-a Tomislav Nikolić rekao je da mu je žao što Srbija nije dobila status kandidata za članstvo u EU i pozvao premijera Mirka Cvetkovića da se "zahvali na poverenju" i podnese ostavku.

Vlast i opozicija u Srbiji različito reaguju na odluku šefova država i vlada 27 zemalja članica EU da se za februar odloži odluka o kandidaturi Srbije, o čemu čitajte u posebnoj vesti na b92.net.

Takođe pročitajte mišljenje domaćih analitičara, ambsadora Nemačke u Srbiji i stranih zvaničnika.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brisel: U februaru procena, status kandidata u martu (VIDEO)

Izvor: S media, 09.Dec.2011

Srbija nije dobila status kandidata za članstvo u EU. Ovu vest potvrdio je predsednik Saveta Herman van Rompej. Naime, o nastavku evrointegracija Srbije minisrti EU raspravljaće krajem februara, a ukolliko Srbija ispuni sve što se od nje traži, Savet bi pozitivnu odluku mogao da donese početkom...

Nastavak na S media...

Sledeća procena Srbije 12. februara

Izvor: Šumadija Press, 09.Dec.2011

Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej saopštio je danas na konferenciji u Briselu da će 12. februara..

Nastavak na Šumadija Press...

Kosovski uslovi za Srbiju

Izvor: Politika, 09.Dec.2011

Ako se ispod zaključka Evropskog saveta podvuče crta, grubo proizilazi da se od Srbije zahteva da neformalno prizna Kosovo da bi joj u martu bio dodeljen status kandidata. Jer predstavljanje Kosova na međunarodnim skupovima i prihvatanje raspuštanja srpskih institucija na severu ne bi se, kažu posmatrači,...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.