Skupština Srbije sutra o Srebrenici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Mar.2010, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Srbije sutra o Srebrenici

BEOGRAD - Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović sazvala je za sutra Treću sednicu Prvog redovnog zasedanja republičkog parlamenta, na čijem će dnevnom redu biti Predlog deklaracije o osudi zločina u Srebrenici. Predlog je podnela grupa od 114 narodnih poslanika, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Poslanički klub "Za evropsku Srbiju" uputio je republičkom parlamentu predlog da se deklaracija o osudi zločina u Srebrenici razmatra po hitnom postupku, što znači >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da bi već sutra mogla biti održana vanredna sednica Skupštine Srbije na kojoj bi poslanici raspravljali o tom dokumentu.

Tekst se može menjati na glasanju

Poslanici Skupštine Srbije će u okviru jedinstvene rasprave moći da obrazlože stavove i amandmane na Predlog deklaracije o osudi zločina u Srebrenici i tekst se na glasanju može menjati, izjavila je predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović.

"Tekst se ne može u ponudi menjati, ali predstavnik predlagača može svaku inicijativu uvažiti i na kraju, glasanjem, tekst se može menjati. Poslanici sutra imaju vrlo aktivnu ulogu, jer će učešćem u raspravi moći da utiču na definitivnu promenu, a ne na ponuđenu sadržinu teksta", rekla je Đukić-Dejanović Tanjugu.

Đukić-Dejanović je, na predlog predsednice poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju", po hitnom postupku, za sutra zakazala treću redovnu sednicu, na kojoj će biti razmotren Predlog deklaracije.

Ona je ocenila da nije sporno da postoji većina za usvajanje tog dokumenta i naglasila da ova skupština, prvi put, ima kapacitet da uopšte stavi na dnevni red i izglasa deklaraciju.

Đukić-Dejanović ja navela da će poslanici svakako imati mogućnost da pošalju jasnu poruku da osuđuju zločin u Srebrenici.

Ona je podsetila da se u tekstu izražava "saučešće porodicama onih kojih više nema" i uverenje da će se "na zapadnom Balkanu ubuduće činiti sve da se neguju sasvim drugačiji odnosi i da ne treba da bude ostrašćenosti, posebno ne po nacionalnom pitanju".

Predsednica skupštine je dodala da se u tekstu deklaracije, takođe, izražava uverenje da će parlamenti ostalih zemalja bivše Jugoslavije doneti sličnu deklaraciju, u odnosu na zločine učinjene nad Srbima.

Uskoro još jedna rezolucija

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je zajednički stav sa Demokratskom strankom da bi trebalo da se u isto vreme ili približno isto, u Skupštini Srbije, pored deklaracije o Srebrenici, donese još jedna rezolucija o osudi zločina počinjenim nad srpskim narodom u bivšoj Jugoslaviji.

Dačić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da bi po nekom dogovoru, danas ili sutra, trebalo da počnu razgovori o toj drugoj rezoluciji.

On je precizirao da je plan da se, čim bude postignuta određena vrsta saglasnosti o toj drugoj rezoluciji, zakaže vanredna sednica parlamenta na kojoj bi ona bila usvojena.

Đukić-Dejanović je rekla i da je u toku izrada deklaracije o zločinima nad Srbima i da poslanici o njoj već danas razgovaraju.

"U narednim danima ćemo praviti tekst i ove druge deklaracije i iskreno se nadam da će i on biti relativno brzo priveden kraju. Tokom ovog zasedanja i ove sednice možemo tim povodom, ako treba, još jednom prekinuti tok druge sednice i izjasniti se i o ovoj deklaraciji", istakla je predsednica parlamenta.

Kolundžija: Skinuti nametnuti teret iz prošlosti

Šefica poslaničke grupe ZES Nada Kolundžija izjavila je Tanjugu da je kao ovlašćeni predstavnik predlagača parlamentu danas uputila predlog da se deklaracija razmatra po hitnom postupku.

"To istovremeno znači da bi predsednica skupštine za sutra mogla da zakaže sednicu, na čijem bi dnevnom redu bila samo jedna tačka - deklaracija o osudi zločina u Srebrenici", navela je Kolundžija.

Ona je objasnila da su poslanici vladajuće koalicije razmatranje po hitnom postupku zatražili kao bi se izbegli "sada već očigledni pokušaju da se ta tema po ko zna koji put politizuje i zloupotrebi u političke, odnosno partijske svrhe".

"Za Srbiju je važno da se deklaracija usvoji, i to što pre, i da na taj način sa građana skinemo teret koji su im u prošlosti nametnuli pojedinci", dodala je Kolundžija.

Prema njenim rečima, poslanici će izjašnjavanjem o deklaraciji pokazati da li su spremni da na prošlost gledaju sa punom odgovornošću i da li u budućnosti zemlju mogu voditi ka prosperitetu.

"To je veliki test, na kojem će politička elita pokazati da li je zrelija ili zaostaje u spremnosti da se suoči sa prošlošću i okrene budućnosti", navela je Kolundžija.

Poslanička grupa vladajuće koalicije Za evropsku Srbiju u Skupštini Srbije podneće danas po hitnom postupku predlog deklaracije o osudi zločina u Srebrenici, najavila je zamenica šefa te poslaničke grupe Aleksandra Jerkov.

LSV glasa za Predlog deklaracije

Na konferenciji za novinare Lige socijaldemokrata Vojvodine Jerkov je kazala da će Skupština sutra i raspravljati i glasati o predlogu Deklaracije.

Najavila je i da će njena partija podržati Predlog deklaracije, iako se u tom predlogu ne spominje reč "genocid" za zločin koje su snage Vojske Republike Srpske počinile u tom gradu u Bosni i Hercegovini, jula 1995. godine.

"Mi smatramo da treba da stoji reč 'genocid', ali nismo želeli da uslovljavamo našu podršku Predlogu deklaracije, jer ona ipak predstavlja osudu zločina u Srebrenici. S druge strane, u ovom političkom trenutku nije bilo moguće doneti drugačiji tekst deklaracije koji bi dobio skupštinsku većinu", objasnila je Jerkov.

Dodala je da, nakon što Skupština Srbije usvoji deklaraciju, LSV očekuje da se osuda zločina prenese u sve sfere društvenog života.

Izrazila je zadovoljstvo i što će u tekstu deklaracije stajati i zahtev da se kazne svi počinioci zločina i da se izvedu pred lice pravde.

"Sutra ćemo u Skupštini Srbije videti ko je spreman da osudi zločine. Osuda zločina u Srebrenici je osnovni preduslov da skinemo odgovornost sa generacija koje dolaze", ocenila je Jerkov.

Ona je apelovala da se sutra, tokom rasprave, ne dozvoli vređanje žrtava srebreničkog genocida.

Grubješićeva: Većina će glasati za deklaraciju

Potpredsednica G17 plus i šef poslaničke grupe te stranke u Skupštini Srbije Suzana Grubješić ocenila je da u parlamentu postoji potrebna većina za usvajanje deklaracije o osudi zločina u Srebrenici.

Grubješićeva je u "Kažiprstu" Televiziju B92 izrazila uverenje da će parlament sutra da završi raspravu o toj deklaraciji, ističući da je u vladajućoj koaliciji usaglašen tekst tog dokumenta i da je morao biti učinjen kompromis.

O tom dokumentu jedino se nisu oglasili Bošnjaci iz BiH na koje se tekst odnosi, što znači da je prihvatljiv, rekla je ona, dodajući da ne zna da li će SNS podržati deklaraciju, ali da naprednjaci imaju priliku da u praksi dokažu "samoproklamovano evropejstvo".

SDP za "popravku" teksta deklaracije

Sandžačka demokratska partija (SDP) nije potpisnik predloženog teksta deklaracije o osudi zločina u Srebrenici i zato će na plenarnoj sednici parlamenta pokušati konkretnim predlozima da "popravi" taj tekst, rekao je danas Tanjugu funkcioner te stranke Meho Omerović.

Omerović podseća da je tekst deklaracije predložilo 114 poslanika vladajuće koalicije, a da poslanici SDP to nisu učinili jer je ta stranka imala svoj predlog.

"Nismo hteli da mašemo sa tim radi publiciteta jer je reč o veoma osetljivom pitanju", rekao je Omerović.

On kaže da će poslanici SDP-a na sednici, kada se ovaj predlog nađe na dnevnom redu, obrazložiti svoje primedbe.

"Imamo konkretne predloge kojima ćemo pokušati da popravimo predloženi tekst deklaracije", kazao je Omerović.

Zamenica šefa poslaničke grupe koalicije "Za evropsku Srbiju" u Skupštini Srbije Aleksandra Jerkov izjavila je da će sutra biti održana sednica republičkog parlamenta na čijem dnevnom redu će biti Predlog deklaracije o osudi zločina u Srebrenici, o kojoj će se na kraju rasprave i glasati.

Ona je istakla da nikakvih amandmana neće biti, jer po Poslovniku o radu Narodne skupštine, iz proceduralnih razloga ni ne mogu da budu usvojeni.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović izjavila je da predloženi tekst neće moći suštinski da se menja, ali da može biti povučen kako bi se radio potpuno novi dokument.

DSS: Usvajanje deklaracije politička i istorijska greška

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović ocenio je danas da bi usvajanje deklaracije o osudi zločina u Srebrenici u republičkom parlamentu predstavljalo "ozbiljnu političku, istorijsku i moralnu grešku".

"Ako se usvoji deklaracija o osudi zločina u Srebrenici to će biti ozbiljna politička, istorijska i moralna greška za koju će biti odgovoran predsednik države Boris Tadić i vladajuća većina", rekao je Jovanović na konferenciji za novinare.

On je dodao da je aktuelna vlast "dužna da odgovori iz kojih razloga se razdvajaju nevine žrtve".

DSS je na konferenciji novinarima predstavila spot omladine te stranke pod nazivom "Srebrenica - ne u moje ime".

Predsednik omladine DSS Dragan Daničić rekao je da je poruka spota da su "počinioci ratnih zločina pojedinci, a ne narod, i da oni moraju da snose odgovornost za zlodela koja su počinili".

"Usvajanjem deklaracije Srbija bi preuzela odgovornost za dela koja nije počinila i to bi imalo dalekosežne posledice po buduće generacije", ocenio je Daničić i pozvao omladinske i studenske organizacije da se usprotive donošenju ovakve deklaracije.

Bošnjačka lista ne podržava deklaraciju

Poslanici Bošnjačke liste za evropski Sandžak u Skupštini Srbije neće podržati deklaraciju o Srebrenici ukoliko se u njoj na nedvosmislen način taj zločin ne okarakteriše kao genocid, rekao je poslanik te koalicije Esad Džudžević.

Bošnjačka lista nije učestvovala u izradi predloga teksta rezolucije, pošto se ta koalicija zalaže za "usvajanje već donete Rezolucije Evropskog parlamenta kojom se poziva da se 11. jul proglasi za Dan sećanja na žrtve genocida u Srebrenici", rekao je za agenciju Beta poslanik Esad Džudžević.

"Mi ćemo pozvati Narodnu skupštinu da usvoji tekst rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici. Ne možemo podržati tekst deklaracije ukoliko se u njoj na nedvosmislen način ne osudi genocid u Srebrenici", rekao je Džudžević.

Poslanik je dodao da će tekst deklaracije koji sutra bude usvojen u Skupštini, biti i poruka Srbije Bošnjacima u Sandžaku i čitavoj zemlji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skupština Srbije danas o Srebrenici

Izvor: Politika, 30.Mar.2010, 00:06

Parlament Srbije će, sudeći prema izjavama stranačkih funkcionera, u svakom slučaju usvojiti deklaraciju kojom se osuđuju zločini u Srebrenici, ali se još ne zna ko će sve glasati za nju. Deklaracija, čiji tekst je predložilo 114 poslanika vladajućeg bloka, na dnevnom redu je parlamenta danas...

Nastavak na Politika...

Poslanici o zločinu u Srebrenici

Izvor: B92, 30.Mar.2010

Beograd -- U Skupštini Srbije vodi se žestoka polemika o predloženoj Deklaraciji kojom se osuđuju zločini u Srebrenici. Rasprava trajala više od 11 sati...Tri i po meseca nakon što je predsednik Boris Tadić najavio da će parlament usvojiti dokument kojim se osuđuje zločin u Srebrenici, taj...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.