Savet bezbednosti UN podržao intervenciju Francuske u Maliju, talibani prete odmazdom

Izvor: Blic, 15.Jan.2013, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet bezbednosti UN podržao intervenciju Francuske u Maliju, talibani prete odmazdom

Savet bezbednosti UN jednoglasno je podržao intervenciju Francuske protiv islamističkih pobunjenika u Maliju, kojoj bi, kako je rekao francuski predsednik Fransoa Oland, trebalo da se pridruže afričke trupe u roku od nedelju dana.

Nakon vanrednog sastanka Saveta bezbednosti u Njujorku, održanog na zahtev Pariza, ambasador Francuske Žerar Aro je rekao da njegova zemlja ima "razumevanje i podršku" svih 14 ostalih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << članica ovog tela, javio je Bi-Bi-Si (BBC).

Aro je kazao da Francuska želi da se snage zemalja zapadne Afrike razmeste u Maliju što pre i pomognu da se suzbiju islamisti.

I Eštonova sprema podršku

Visoka predstavnica EU za spoljnju politiku i bezbednost Ketrin Ešton sinoć je potvrdila da je za ovu nedelju sazvala vanredni sastanak ministara spoljnjih poslova EU, kako bi se razmotrilo na koji način može da se pruži podrška Maliju u borbi protiv ekstremista.

Očekuje se da će se malijskim i francuskim vojnicima pridružiti 3.000 afričkih vojnika u skladu sa rezolucijom koja je u Savetu bezbednosti usvojena u decembru, a dozvoljava intervenciju u slučaju da se ne nađe rešenje putem pregovora.

U međuvremenu, Oland je rekao da bi razmeštanje združenih afričkih snaga moglo da potraje "dobrih nedelju dana", a da je trenutno u Maliju raspoređeno 750 francuskih vojnika, kao i da će se taj broj povećati.

Oland je istakao i da su francuske snage u Maliju tokom noći izvele nove udare na položaje ekstremista i da će nastaviti razmeštanje snaga na terenu i u vazduhu, javio je Rojters.

Talibani upozorili Francusku na katastrofalne posledice

Talibanski pobunjenici u Avganistanu osudili su francusku vojnu intervenciju protiv naoružanih islamističkih grupa u afričkoj državi Mali, upozorivši da će to imati katastrofalne posledice. Talibani su, na svojoj internet stranici, naveli i da je Francuska trebalo da "nauči lekciju iz propalih ratova u Avganistanu i Iraku". Portparol talibana Zabihulah Mudžahid je ocenio da je Francuska pokrenula rat protiv muslimana u Maliju bez ikakvog pravnog osnova, a vlade i globalne organizacije bi trebalo da spreče takve prestupe. "Intervencija neće biti katastrofalna samo za Mali, nego i za Francusku", upozorio je portparol talibana u Avganistanu.

Povezane vesti: Savet bezbednosti UN sutra raspravlja o Maliju Premijer Malija uhapšen i pod prisilom dao ostavku
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Francuska ojačala snage u Maliju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jan.2013

ABU DABI -..Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je danas u Abu Dabiju da je ojačao francuske vojne snage u Maliju i da očekuje dolazak afričkih snaga protiv oružanih islamskih grupa..."Za sada, imamo 750 ljudi i taj broj će biti povećan.. kako bismo posle ostavili mesto afričkim snagama",...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Podrška Parizu za intervenciju u Maliju

Izvor: RTS, 15.Jan.2013

Savet bezbednosti UN jednoglasno je podržao intervenciju Francuske protiv islamističkih pobunjenika u Maliju. Francuske snage u Maliju tokom noći izvele nove udare na položaje ekstremista. Nastavlja se razmeštanje snaga na terenu i u vazduhu...Na vanrednom sastanku Saveta bezbednosti UN jednoglasno...

Nastavak na RTS...

Oland: Francuska će napustiti Mali kada se uspostavi stabilnost

Izvor: Press, 15.Jan.2013

"Mi imamo jedan cilj, a to je da obezbedimo da, kada okončamo intervenciju i odemo, Mali bude bezbedan, da ima legitimnu vlast, izborni proces i da nema više terorista koji prete teritoriji te zemlje", rekao je Oland novinarima tokom posete Ujedinjenim Arapskim Emiratima, prenosi Rojters.. Oland je...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.