Izvor: Nezavisne Novine, 12.Mar.2016, 00:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD u borbi protiv ID-a koriste avione iz perioda Vijetnamskog rata

VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države počele su da protiv Islamske države koriste avione iz perioda Vijetnamskog rata, preneo je CNN.

Riječ je o dva jurišna aviona OV-10 "bronko", čija je starost gotovo 50 godina. U okviru operacije protiv ID-a avioni su već izveli 120 borbenih letova, saopštio je predstavnik Centralne komande Oružanih snaga SAD Brajant Dejvis.

Američka vojska namjerava da utvrdi da li su lagani turbo-propelerski avioni efikasniji >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << od savršenijih i skupljih F-15 i F-35, u uslovima borbe sa paravojnim formacijama.

"Stari avioni bi mogli da budu pogodniji u ekonomskom smislu za neposrednu avijacionu podršku kopnenoj vojsci. Piloti mogu bolje da vide i da napadaju borce naoružane oružjem zastarjele tehnologije", navodi CNN.

Sat letenja savremenih borbenih aviona košta oko 45.000 dolara, dok je cijena leta "bronka" za sat manja od 5.000 dolara.

(NN/sputniknews.com)
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

SAD u borbi protiv DAEŠ–a koriste avione iz perioda Vijetnamskog rata

Izvor: Vostok.rs, 12.Mar.2016

Sjedinjene Američke Države počele su protiv DAEŠ–a da koriste avione iz perioda Vijetnamskog rata, preneo je Si–En–En.. . Reč je o dva jurišna aviona OV–10 „bronko“, čija je starost gotovo 50 godina. U okviru operacije protiv DAEŠ–a avioni su već izveli 120 borbenih letova,...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.