RIK sutra razmatra prigovor SNS

Izvor: B92, 11.Maj.2012, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"RIK sutra razmatra prigovor SNS"

Beograd -- RIK-u je stigao prigovor predsedničkog kandidata SNS Tomislava Nikolića na regularnost izbora i biće sutra razmotren, rekao je sekretar RIK Veljko Odalović.

On je za B92 rekao da SNS traži da se ponište izbori 6. maja i da prigovor u formalnom smislu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zadovoljava uslove da sutra bude razmotren na sednici Republičke izborne komisije.

"SNS traži da se ponište izbori na svim nivoima. U zahtevu nedostaje više podataka o tome gde, šta, odakle su listići, odakle je džak, koliko listića, koje biračko mesto", rekao je Odalović.

On je kazao da je dobro što je SNS pokrenula krivični postupak i što će tužilaštvo i policija istražiti njihove navode jer, kako je rekao, to ne bi smelo da ostane neistraženo.

"Zakon o izboru narodnih poslanika za takvo delo predvidja sankcije, čak i kaznu zatvora", rekao je Odalović.

Prema njegovim rečima, RIK ima zakonsku obavezu da u roku od 48 sati od prijema prigovora reši o prigovoru, nakon čega postoji mogućnost žalbe Upravom sudu.

Odalović je rekao da je optužba SNS veoma osetljivo pitanje i da će RIK učiniti sve da je proveri put izbornog materijala od biračkog odbora do RIK-a.

On je objasnio da birački odbor utvrđuje rezultate glasanja i džak predaje opštinskoj izboroj komisiji nakon čega kordinatori RIK-a preuzimaju materijal upakovan u džakove i zapisinike, dostavljaju ih RIK-u.

Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić pozvao je ranije tužilaštvo da izda nalog za hapšenje funkcionera Demokratske stranke Dragana Šutanovca i Olivera Dulića jer su "lagali" da je izborni džak sa izbornim materijlom ukraden u Zaječaru, i naveo da je materijal pronađen u Vojvodini, 300 kilometara od Zaječara.

Odalović je najavio da će RIK sutra razmatrati Nikolićev prigovor i da će formirati grupu sastavljenu od članova RIK-a i zaposlenih u stručnoj službi Skupštine Srbije koja će detaljno pregledati kompletan izborni materijal i utvrditi da li i gde eventualno nedostaje džak sa glasaškim listićima i krenuće tim putem da utvrđuje šta se dogodilo.

Na primedbu SNS-a da je RIK juče "požurio da saopšti" konačne rezultate, Odalović je odgovorio da je rok definisan zakonom i određen je na 96 sati od zatvaranja biračkih mesta i podsetio da je taj rok istekao sinoć u 20 sati, pa RIK saopštavanjem rezultata u 19.30 nije odstupio ni minut od propisanog roka.

"Procedura sa izbornim materijalom je dobro poznata RIK-u i članovima RIK-a iz političkih stranaka. Stranke su uključene u sve faze izbora, od štampanja glasačkih listića, preko strukture RIK-a u kojima imaju predstavnike do proširenih sastava biračkih odbora gde se proglašavaju izborne liste i članova biračkih odbora u stalnom sastavu koji učestvuju u sprovođenju izbora", rekao je Odalović.

Odalović je u vezi sa štampanjem izbornog materijala naveo da se u RIK-u utvrđuje termin za štampanje i pozivaju predstavnici političkih stranaka da prisustvuju početku štampanja i to je javna radnja, prenosi se direktno preko medija, potpisuju se protokoli.

"Po završetku štampanja izbornih listića, kojih ima koliko i upisanih biračka plus 0,5 odsto takozvane rezerve, komisijski se uništava štamparska ploča i izveštaj se dostavlja RIK-u", rekao je Odalović.

On je objasnio da se materijal koji se štampa u štampariji Službenog glasnika distribuira opštinskim izbornim komisijama (OIK) u pratnji policije i koordinator RIK-a zapisnički predaje materijal OIK-u ili radnom telu.

"OIK ili radno telo u subotu, dan pred izbore, materijal predaje biračkim odborima koji vrše uvid i za sve postoje zapisnici o primopredaji", podsetio je Odalović.

Postupak se po završetku glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja odvija u suprotnom pravcu, birački odbor predaje materijal OIK-u i sačinjava zapisnik o tome šta se predalo, a OIK predaje koordinatoru RIK-a i materijal stiže u depo u Skupštini Srbije u Ulici Kralja Milana, rekao je sekretar RIK-a.

Zapisnici se obrađuju posebno i vrši se statistička kontrola i tako smo sinoć utvrdili i saopštili konačne rezultate.

Lideri SNS su juče novinarima pokazali vreću sa, kako su rekli, 3.000 glasačkih listića pronađenih u jednom kontejneru, tvrdeći da su oni zamenjeni listićima na kojima su bili zaokruženi kandidati vladajuće koalicije. SNS je danas saopštio da je podneo krivične prijave protiv NN lica zbog izborne krađe.

Predsednički kandidat DS Boris Tadić zatražio je od policije i tužilaštva da provere navode SNS.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

RIK sutra razmatra prigovor SNS-a

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Maj.2012

BEOGRAD -..Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) danas je stigao prigovor predsedničkog kandidata Srpske napredne strake (SNS) Tomislava Nikolića na regularnost izbora i biće sutra razmotren, rekao je sekretar RIK Veljko Odalović...Odalović je za B92 rekao da SNS traži da se ponište izbori 6. maja...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Odalović: SNS traži poništavanje izbora na svim nivoima

Izvor: Beta, 11.Maj.2012

BEOGRAD, 11. maja 2012. (Beta) - Kandidat Srpske napredne stranke za predsednika Srbije Tomislav Nikolić zatražio je u prigovoru Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) poništavanje izbora na svim nivoima, izjavi.

Nastavak na Beta...

RIK danas razmatra prigovor SNS-a o krađi izbornih listića

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Maj.2012, 08:05

Republička izborna komisija Srbije razmatraće danas prigovor Srpske napredne stranke na regularnost izbora. Sekretar RIK-a Veljko Odalović izjavio je sinoć da će RIK vjerovatno donijeti odluku o formiranju komisije, koja će izvršiti detaljan pregled kompletnog izbornog materijala sa izbora...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Odalović: Izbori bili potpuno regularni

Izvor: Akter, 12.Maj.2012

Sekretar Republičke izborne komisije (RIK) Veljko Odalović izjavio je da su protekli izbori, održani 6. maja, bili u potpunosti regularni, da su konačni rezultati izbora proglašeni i da je utvrđena lista kandidata za predsedničke izbore koji ulaze u drugi krug

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.