Počela kampanja za izbore?

Izvor: B92, 06.Feb.2012, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela kampanja za izbore?

Beograd -- Iako parlamentarni izbori još nisu raspisani, borba dve najjače stranke u Srbiji, SNS-a i DS-a, sve je žustrija.

Međusobne prozivke povodom toga ko je i koliko uradio pršte svakodnevno, ali njima nisu iznenađeni ni političari, a ni analitičari.

Rat saopštenjima i izjavama se nastavlja, a između naprednjaka i demokrata sve je jači. Šta su učinili naprednjaci otkad se bave politikom i ko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je kukavica pitaju iz DS, dok naprednjaci pozivaju demokrate da se bave problemomom nezaposlenosti i manjkom investicija.

Iako drugi čovek naprednjaka Aleksandar Vučić navodi da ne želi da odgovara na optužbe druge strane, kao glavne pozitivne stvari koje je učinio otkad se bavi politikom navodi borbu protiv političkih protivnika.

"Saopštiću to bilo kome drugom, a što se B92 tiče, ponosan sam na mnoge stvari koje sam radio - na borbu protiv korupcije, borbu protiv Dragana Đilasa, vodeći borbu protiv eneregetske mafije Vojina Lazarevića i Vuka Hamovića”, kazao je Vučić.

Zamoljen da ipak bude konkretniji, on je kao jednu od dobrih stvari koje su uradili naprednjaci izdvojio neimarske poslove lidera stranke Tomislava Nikolića.

"Da pričamo o Tomislavu Nikoliću, čoveku koji je gradio prugu Beograd-Bar, a ovi danas nisu u stanju ni da očiste sneg sa trotoara i to našim parama i našim mašinama”, kazao je Vučić.

Za Dušana Petrovića, aktuelnog ministra iz Demokratske stranke, ovakva situacija prepucavanja stranaka se ne razlikuje od one koja se dešava u Srbiji u poslednje četiri godine.

"To je politika u našoj zemlji. S druge strane, ne vidim da se mnogo razlikuje od odnosa u drugim parlamentarnim demokratijama, sve su to prirodne i normalne stvari. Saopštava svako svoje stavove onako kako misli da je potrebno, verujem da ćemo imati jednu vrlo oštru kampanju”, kazao je Petrović.

Ovakva oštra borba i pre zvaničnog početka izborne trke nije iznenađenje za političke analitičare. Problem srpskog političkog života je što kampanja praktično i ne prestaje i što se većina stvari ne radi zbog građana već zbog kampanje, ocenjuje Jovo Bakić, politički analitičar.

"Ako je povod isuviše slab za upotrebu tako teških reči, onda čovek ostaje u čudu i najčešće ta vrsta negativne kampanje se obije o glavu onome koji je vodi. Ako bismo se zadržali na površini, nesumljivo je loš potez onoga koji je započeo tu igru”, kazao je on, gostujući u emisiji B92 "Hoću da znam”.

Dodatni problem za vladajuću koaliciju predstavlja činjenica da je Srpski pokret obnove najavio da neće prisustvovati sednicama Skupštine dok ne budu razrešeni ministar dijaspore Srđan Srećković i državna sekretarka Sonja Čeković.

U Demokratskoj stranci veruju da će doći do kompromisa sa strankom Vuka Draškovića, jer je na dnevnom redu naredne sednica nekoliko važnih zakona, koji moraju biti usvojeni.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.