Patrijarh: Bez jakog sela nema jake države

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Feb.2010, 21:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh: Bez jakog sela nema jake države

BEOGRAD - Patrijarh srpski Irinej poručio je danas da bez jakog sela nema jake države, ali i da je država ta koja treba da da injekciju za razvoj privrede i učini sve da "naš seljak oživi".

"Naša zemlja jeste bogata, naš čovek je radan čovek i treba mu omogućiti da radi vekovni posao i da snaži svoj narod i svoju otadžbinu", rekao je patrijarh srpski, koji je prisustvovao osveštavanju poslovne zgrade "Agrobanke" i proslavi slave te banke - Sretenja Gospodnjeg.

Selo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uvek stvaralo najpotrebnije - hranu

Podsetivši na značaj sela kroz istoriju srpskog naroda, Irinej je rekao da nam je selo uvek bilo razvijeno i doprinosilo stvaranju najjpotrebnijeg - hrane.

"Kada to obezbedimo onda možemo da izgradimo i fabriku, napravimo automobil i mnogo šta drugo", poručio je poglavar SPC.

Predsednik Izvršnog odbora "Agrobanke" Dušan Antonić je rekao da ta banka tradicionalno podržava razvoj sela.

On je promovisao novi projekat koji, kako je rekao, treba da poveže srpsku dijasporu sa njihovim zavičajem ulaganjem u razvoj poljoprivrede.

"Ako znamo da u svetu ima preko 3,5 do četiri miliona Srba i da oko tri milijarde evra godišnje oni šalju svojoj otadžbini, onda je jasan značaj ovog projekta", naveo je Antonić.

On je dodao da "Agrobanka" "gaji veliku ljubav prema srpskom selu i narodu" i da je, zahvaljujući privrednicima i akcionarima, ona opstala i preživela sve turbulencije poslednjih godina.

"Nastavićemo i dalje tradiciju srpske domaće banke sa povezivanjem najmodernijih tehnologija i sa finansiranjem naše proizvodnje", poručio je Antonić okupljenim zvanicama.

Dugotrajan rad i povezivanje

On je naglasio da je za ovaj projekat važna i podrška SPC, koja okuplja i povezuje srpsku dijasporu, ali i podrška srpskih udruženja u inostranstvu.

Antonić je Tanjugu rekao da se od njega "očekuje dugotrajan rad i povezivanje, kroz finansijske tokove i zajedničke ideje i projekte, našeg naroda u rasejanju i naroda iz njihovih područja odakle su otišli u daleki svet".

Projekat će obuhvatiti više modaliteta ulaganja, u zavisnosti od prednosti regiona, sela i stvorenih preduslova za određene projekte, rekao je on i dodao da će negde to biti, na primer, stočarstvo, negde voćarstvo, ratarstvo, negde prerada šumskih plodova i bilja.

"Biće kredita, različitih podsticaja i modela zajedničkih ulaganja", najavio je Antonić, istakavši da će "Agrobanka" ubuduće Sretenje slaviti kao svoju slavu.

Slava je izabrana zbog istorijskog i verskog značaja - stvaranje srpske države i verski praznik Sretenje Gospodnje, kao simbol budućeg sretanja i okupljanja srpske dijaspore i matice, a što je cilj novog projekta "Agrobanke", poručeno je sa proslave.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Patrijarh Irinej: Bez jakog sela nema jake države

Izvor: Glas javnosti, 14.Feb.2010

BEOGRAD - Patrijarh srpski Irinej poručio je danas da bez jakog sela nema jake države, ali i da je država ta koja treba da da injekciju za razvoj privrede i učini sve da "naš seljak oživi"...- Naša zemlja jeste bogata, naš čovek je radan čovek i treba mu omogućiti da radi vekovni posao i da...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.