Obama - Romni, prva runda

Izvor: RTS, 03.Okt.2012, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama - Romni, prva runda

Barak Obama i Mit Romni večeras prvi put sučeljavaju argumente pred televizijskim gledaocima. Debata posvećena najviše ekonomiji, ali i zdravstvenoj zaštiti i ulozi vlade. Prema anketama, Obama u prednosti.

Američki predsednik Barak Obama i njegov protivkandidat na predsedničkim izborima, republikanac Mit Romni večeras će se prvi put sučeliti na televizijskoj debati koja predstavlja najbolju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << šansu izazivaču da preokrene prednost aktuelnog šefa države.

Kandidati u prvu od tri debate ulaze sa suprotnim ciljevima - Obama da mirnom debatom zadrži tanku prednost, a Romni da "prodrma" predsedničku trku i konačno uspe da pridobije naklonost birača, ocenjuje agencija Asošiejted pres.

Polovina od šest 15-minutnih segmenata debate biće posvećena temama u vezi sa ekonomijom. Posednja tri dela će se baviti zdravstvenom zaštitom, ulogom vlade i vladanjem.

Obama i Romni će se obratiti desetinama miliona gledalaca. Pre četiri godine 52 miliona ljudi je pratilo prvu debatu, a 80 odsto punoletnih je reklo da je gledalo makar deo televizijske rasprave Obame i republikanca Džona Mekejna.

Iako ankete pokazuju da je razlika među njima mala, Obama ima jasnu prednost ne samo na nacionalnom nivou već i u više ključnih američkih saveznih država koje će odlučiti izbore.

Romnijev štab nastoji da se vrati u trku pošto je njegova kampanja nedavno doživela dodatan udara posle objavljivanja snimka na kojem kaže da nije njegov posao da brine o 47 odsto Amerikanaca koji ne plaćaju poreze.

Ankete pokazuju da Obama ima prednost u većini takozvanih "sving stejts", državama u kojima ne postoji jasno opredeljenje za kandidate

demokrata ili republikanaca, zbog čega pobeda u njima praktično donosi pobedu na sveukupnim izborima.

Dve od tih devet država imaju i takozvano "rano glasanje", a u najbitnijoj - Ohaju, rano glasanje je počelo juče.

Uoči današnjeg sučeljavanja u Denveru, koje počinje u 21 čas po istočnoameričkom vremenu (tri časa posle ponoći po srednjeevropskom vremenu), oba kandidata danima su se pripremali sa stranačkim kolegama koji su igrali ulogu rivala.

Sledeća debata zakazana je za 16. oktobar u Hemstedu, državi Njujork, i 22. oktobra u Boko Ratonu na Floridi.

Kandidati za potpredsednika imaće jednu debatu - 11. oktobra u Denvilu u Kentakiju. 

Prema anketi televizije En-Bi-Si i lista Vol strit džurnal, Obama ima 49 odsto podrške, a Romni 46 odsto, dok je prema sličnoj anketi pre dve nedelje prednost aktuelnog predsednika bila pet odsto.

U Ohaju Obama ima 51 naspram Romnijevih 47 odsto. U Floridi je odnos 47:46, a u Virdžiniji 48:46.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Danas Obama i Romni sučeljavaju argumente

Izvor: Akter, 03.Okt.2012

Američki predsednik Barak Obama i njegov protivkandidat na predsedničkim izborima, republikanac Mit Romni večeras će se prvi put sučeliti na televizijskoj debati koja predstavlja najbolju šansu izazivaču da preokrene prednost aktuelnog šefa države

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.