Nova optužnica protiv Timošenkove

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Okt.2011, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova optužnica protiv Timošenkove

KIJEV, MOSKVA -

Protiv bivše premijerke, sada lidera opozicione stranke Otadžbina Julije Timošenko, Glavna istražna uprava Službe bezbednosti Ukrajine podigla je novu optužnicu zbog prebacivanja dugova korporacije Ujedinjeni energetski sistemi (UES) na ukrajinski budžet, javile su ruske novinske agencije.

Načelnik te uprave Ivan Derevjanko je saopštio u Kijevu da je krivična prijava podneta istovremeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i protiv ranijeg predsednika ukrajinske vlade Pavla Lazarenka, a da je optužnica protiv bivše premijerke podignuta juče.

Dug od 405 miliona dolara "prevalila" na državni budžet

Prema rečima Derevjanka, Timošenkova kao premijer i faktički vlasnik UES, po prethodnom dogovoru sa Lazarenkom potrošila je sredstva državnog budžeta.

Timošenkova se tereti da je dug UES-a Ministarstvu odbrane Rusije od 405 miliona dolara "prevalila" na državni budžet. Ona je 1990-ih godina bila na čelu te korporacije, koja se bavila trgovinom gasom, a događaji iz optužnice su iz 1996. godine.

Ruska agencija Itar-Tas podseća da je u Rusiji to krivično delo obustavljeno pre nekoliko godina zbog zastarelosti, dok Derevjanko navodi da Timošenkovoj preti kazna zatvora od sedam do 12 godina zbog novog krivičnog dela.

Prema njegovim rečima, glavni osnov za pokretanje novog krivičnog dela je bilo pismo Ministarstva odbrane Rusije, u kojem je traženo vraćanje duga na osnovu neizvršavanja obaveza po zaključenom ugovoru o isporukama.

Derevjanko je kazao da je bivša premijerka "umesto da se razračuna sa ruskom stranom, prebacila značajnu sumu novca preko granice i na račune fiktivnih firmi".

On je naveo da je pismo ruskog Ministarstva odbrane došlo u ukrajinsku vladu u junu ove godine, i da je izvršena sveobuhvatna provera, što je i poslužilo za pokretanje krivičnog dela, prenela je agencija RIA Novosti.

Protiv Timošenkove su do sada podignute tri optužnice - u predmetu za sporazume o gasu s Rusijom je presuđeno 11. Oktobra, a u preostala dva Timošenkova se tereti za nenamensko trošenje sredstava dobijenih prodajom kvota po Protokolu iz Kjota i kupovinu vozila Hitne pomoći.

Ruski advokati spremni da brane Juliju

Ruski advokati spremni su da brane bivšu ukrajinsku premijerku Juliju Timošenko pred međunarodnim sudovima, između ostalog i pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, izjavio je danas Itar-Tasu predsednik udruženja ruskih advokata Gasan Mirzajev.

Ruska agencija podseća da je Pečorski oblasni sud u Kijevu osudio Timošenkovu na sedam godina zatvora, zbog prekoračenja ovlašćenja pri potpisivanju sporazuma o isporuci i tranzitu gasa sa Rusijom januara 2009. godine.

"Kazna nema ništa zajedničkog sa pravosuđem, ima otvoreno politički karakter. Nadamo se da će više sudske instance Ukrajine dati objektivnu pravnu ocenu izrečenoj kazni", rekao je Mirzajev.

Itar-Tas je, međutim, iz Kijeva preneo izjavu jednog od advokata bivše premijerke, Jurija Suhova, da u Ukrajini ima "dovoljno kvalifikovanih advokata da brane Timošenkovu pred ukrajinskim i međunarodnim sudovima".

"Hvala na podršci i ponuđenoj pomoći, ali u predmetu Timošenkove je više politike, nego prava. S tim u vezi, ukrajinskim advokatima je lakše da je brane pred nacionalnim sudovima naše zemlje", rekao je Suhov.

Ruska državna agencija navodi da se branioci Timošenkove pripremaju za žalbu na izrečenu presudu, a sama Timošenkova je po izricanju presude najavila žalbu Evropskom sudu za ljudska prava.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nova istraga protiv Timošenko

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 13.Okt.2011

Ukrajinska služba bezbjednosti otvorila je novu istragu protiv bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko. Ona je osumnjičena da je pronevjerila  405 miliona dolara dok je bila na čelu državne komapanije za promet gasom.Slučaj datira iz 1990 -tih godina prošlog vijeka. Šef istrage Službe...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Timošenko „prikačen“ novi postupak

Izvor: Vostok.rs, 14.Okt.2011, 13:12

14.10.2011. -..Istražni organi su pokrenuli novi, već četvrti krivični postupak protiv bivšeg premijera Ukrajine Julije Timošenko. Ovog puta je tuže da je budžetu pričinila štetu od 405 miliona dolara. Dug privatne korporacije „Jedinstveni energetski sistemi Ukrajine" prema Ministarstvu...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.