Izvor: Nezavisne Novine, 27.Jul.2017, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

''Nišvil'' u čast kralja i kraljice romske muzike

Na džez festivalu “Nišvil”, 8. i 9. avgusta u Amfiteatru na Keju u Nišu, pored spomenika Šabanu Bajramoviću, biće održan program “Prijatelji Šabanu”, a prve večeri među izvođačima će biti i orkestar “Esma’s band next generation”, koji je pratio legendarnu Esmu Redžepovu na mnogim svjetskim festivalima.

 “Nišvil” je, inače, prvi spojio kralja i kraljicu romske muzike davne >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << 2005. godine, a Esma Redžepova je 2008. u Sava centru nastupala na koncertu posvećenom tada preminulom Šabanu Bajramoviću. Uz to, Redžepova je 2010. bila donator za izgradnju spomenika Šabanu na Keju.

Prvi dan ovogodišnjeg programa “Nišvila” na River stejdžu simbolično je nazvan “Za Esmu”, baš kao što je Peti Ostin svoj nastup na “Nišvilu” nazvala “Za Elu”, posvetivši ga kraljici džeza Eli Ficdžerald. Na rođendan Esme Redžepove, 8. avgusta, nastupiće originalni Esmin sastav koji predvodi Simeon Atanasov, njen sin, a Esmine pjesme interpretiraće Eleonora Mustafovska.

“Nišvilov” program na Keju je tradicionalno besplatan za posjetioce, a ovogodišnje osmo izdanje programa “Prijatelji Šabanu” je prvi put pomoglo Ministarstvo kulture sa 200.000 dinara.

(novosti)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Bujanovački džezeri vežbaju za „Nišvil 2017“

Izvor: BujanovackiGlas.info, 28.Jul.2017, 10:36

Stranger from South nastupaju dva puta, najpre 10, a zatim i 12. avgusta, na dva različita stejdžaBUJANOVAC, 28. jul 2017. –  Članovi multietničkog muzičkog  benda „Strangers from Sout“ („Stranci sa juga“) iz Bujanovca, osnovanog pre dve godine, već skoro mesec dana  vežbaju za nastup...

Nastavak na BujanovackiGlas.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.