Nikolić: SNS počinje proteste

Izvor: RTS, 12.Maj.2012, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: SNS počinje proteste

Naprednjaci tvrde da su svi državni organi umešani u krađu izbora, rezultate smatraju nezakonitim i najavljuje proteste širom Srbije. SNS predao policiji glasačke listiće za koje tvrde da su dokaz izborne krađe. Tomislav Nikolić rekao da nije siguran da će učestvovati u drugom krugu.

Srpska napredna stranka sutra će odlučiti da li će njihov kandidat >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Tomislav Nikolić nastaviti trku za predsednika Srbije, odnosno da li će učestvovati u drugom krugu predsedničkih izbora, rekao je Nikolić novinarima, uz tvrdnju da su "svi državni organi umešani u krađu izbora".

"SNS sutra počinje mirne, demokratske i nenasilne proteste širom Srbije kojima želimo da srpskoj javnosti predočimo naš stav da izbori nisu bili u skladu sa zakonom i da su unapred smišljeni od vladajuće koalicije", rekao je Nikolić, navodeći da naprednjaci pre konačne odluke žele da čuju "glas naroda".

"Dat je nalog svim predsednicima opštinskih i gradskih odobra da saslušaju 'glas naroda', i od raspoloženja građana će zavisiti i odluka o izlasku ili neizlasku na izbore 20. maja", rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, sutra će biti doneta i odluka o eventualom protestnom skupu u Beogradu. Postavlja se pitanje izlaska na drugi krug i zbog toga što je prvi krug, kako tvrdi, bio neregularan i dodao da "SNS ima mnogo dokaza da izbori nisu održani u skladu sa zakonom".

Nikolić tvrdi da je nepravilnosti i "izborne krađe" bilo širom Srbije i da će stranka prikupiti "na desetine hiljada izjava građana sa čijim se glasovima manipulisalo". Lider SNS-a je dodao i da će ta stranka za svaki birački listić koji predaje policiji napraviti zapisnik, kako bi imali dokaze, jer se "plaše da se nešto ne desi sa tim listićima".

"Sklon sam da pomislim da Boris Tadić uopšte nije ušao u drugi krug, nego je projektovano da uđe u drugi krug", rekao je Nikolić, i poruio da je posao SNS-a da zaštiti glas građana Srbije, bilo da su oni iz Ivanjice, Odžaka ili južnog Banata.

Lider naprednjaka je kritikovao i izveštavanje medija tokom kampanje, rekavši da su vodili kampanju protiv njega i SNS, dok je njegov zamenik Aleksandar Vučić naveo da se vlast preko svih svojih poluga služila "hitlerovskim metodama".

On je precizrao da pod tim misli na izjave koje su se čule od predstavnika vlasti da SNS želi da nasilno preuzme vlast. Vučić je novinarima pokazao i glasačke listiće, koji su, kako tvrdi, bačeni u Ivanjici i na kojima su zaokruženi Nikolić i SNS.

Naprednjaci poseduju izjave, u pisanoj formi, ljudi iz DS-a koji kažu da nisu popunjavali zapisnike na biračkim mestima, već da se to radilo u prostorijama pojedinih beogradskih opština, rekao je Vučić.

Osvrćući se na izjavu portparola Republičkog javnog tužilaštva Tome Zorića da nisu predali materijal policiji, Vučić je rekao da u petak nikoga nije bilo u prostorijama SNS koji bi to mogao da uradi, pa su pozvali policiju da to uradi danas.

Na pitanje novinara odakle im novi listići iz Ivanjice, Nikolić je rekao da su ih "našli ljudi, kao što su našli i one prethodne". Kako navodi lider SNS-a tvrdi da se u Subotici pregleda sav materijal i da od 16 džakova nijedan ne odgovara zapisniku izborne komisije.

Na pitanje novinara, Nikolić je rekao da izbori jesu pokradeni, ali da to "kako je to urađeno i šta je urađeno i na koji način je pokradeno treba da utvrde policija i državni organi". Upitan da li smatra da se "krađa izbora", ako se dogodila, odvijala u periodu posle potpisivanja zapisnika do RIK-a, Nikolić je odgovorio: "Ja za sve tvrdim da je pokradeno".

Naprednjaci su ocenili licemernom izjavu predsednika Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića da ne postoje ozbiljni argumenti da se desila velika izborna krađa.

"Samo 24 časa ranije potpredsednik LDP-a Dušan Mijić je rekao da su izbori bili sporni, pa se postavlja pitanje kako je moguće da se stav te stranke promenio za samo jedan dan", piše u saopštenju SNS-a.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ne priznaju rezultate izbora, predali listiće

Izvor: Beta, 12.Maj.2012

BEOGRAD, 12. maja 2012. (Beta) - Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić izjavio je u subotu da ne priznaje rezultate izbora i da od nedelje počinje "mirne, demokratske i nenasilne proteste širom Srb.

Nastavak na Beta...

SNS: Odluka o drugom krugu sutra

Izvor: Mondo, 12.Maj.2012

SNS ne priznaje rezultate izbora, smatra ih nezakonitim i najavljuje proteste širom Srbije, saopštili iz te stranke. Naprednjaci kažu da su predali policiji glasačke listiće za koje tvrde da su dokaz izborne krađe. Zorić: SNS opet ne da izborne listiće.

Nastavak na Mondo...

Izbori 2012: Nikolić sutra odlučuje o izlasku na izbore

Izvor: Večernje novosti, 12.Maj.2012

SNS predala policiji glasačke listiće za koje tvrdi da su dokaz izborne krađe. RIK odbacio prigovor Nikolića, štampanje listića sutra

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.