Neredi u Londonu

Izvor: RTS, 09.Dec.2010, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neredi u Londonu

Britanski parlament podržao planove o povećanju školarina. Ispred zgrade parlamenta u Londonu hiljade studenata sukobilo se sa policijom.

Donji dom britanskog parlamenta odobrio je plan o povećanju godišnjih školarina na univerzitetima, uprkos protivljenju pojedinih članova vladajuće koalicije i protestima studenata.

Auto koji je prevozio princa Čarlsa i princezu Kamilu napali su studenti, srećom, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sve je prošlo bez posledica.

Princ i njegova žena su išli ka londonskom pozorištu Paladium kada je vozilo naišlo na hiljade studenata na ulicama koji su protestovali protiv vladine politike.

Plan je usvojen većinom od 21 glasa, iako ga nije podržalo nekoliko članova vladajuće koalicije konzervativaca i liberaldemokrata, javio je Rojters.

Ranije danas, više stotina studenata sukobilo se sa policijom ispred zgrade parlamenta u centru Londona, pri čemu su dva policajca povređena, a tri osobe uhapšene.

Britanski studenti i srednjoškolci održali su, u poslednjih nekoliko nedelja, više protesta zbog povećanja školarina koje mogu iznositi do 9.000 funti, što je tri puta više nego do sada, a tokom tih protesta privedeno je više stotina demonstranata.

Povećanje školarina u visokom obrazovanju deo je napora britanske vlade da smanji deficit i javne troškove, i to 19 odsto, u sledeće četiri godine.

Mnogi analitičari smatraju da će to pitanje biti prvi veliki test za vladu u Londonu, jer je unelo podele u koaliciju, dok drugi tvrde da su protesti studenata samo uvod u velike proteste Britanaca nezadovoljnih načinom na koji vlada namerava da umanji deficit.

Troškovi visokog obrazovanja i sada su veliki, oko tri i po hiljade funti godišnje.

"Pred nama je težak izbor, ali zalažemo se za izgradnju snažne baze za finansiranje univerziteta, što može da doprinese smanjivanju deficita", ističe parlamentarac Vins Kejbl.

Studenti krive vladajuće konzervativce, koji su, tvrde, u predizbornoj kampanji bili protiv povećanja školarina.

Pritisak je i na njihovim koalicionim partnerima u vladi, liberaldemokratama, čiji se lider, zamenik premijera Nik Kleg, sada zalaže za nepopularnu meru, uprkos tome što se njegova stranka pre izbora izjašnjavala protiv.

Studenti i srednjoškolci održali su više protesta u poslednjih nekoliko sedmica u Britaniji zbog povećanja školarina. Tokom tih protesta uhapšeno je više stotina demonstranata.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Demonstranti u Londonu napali automobil princa Čarlsa

Izvor: Politika, 10.Dec.2010, 00:12

LONDON – Demonstranti, koji su ceo dan u četvrtak uz brojne sukobe sa policijom protestovali zbog povećanja školarina na univerzitetima, napali su u četvrtak uveče u centru Londona automobil u kome su se nalazili britanski princ Čarls i njegova supruga Kamila...Portparol princa Čarlsa saopštio...

Nastavak na Politika...

Napadnut automobil princa Čarlsa

Izvor: BBC na srpskom, 10.Dec.2010

Sukobi u Londonu tokom protesta zbog povećanja školarina za studente. Napadnuto vozilo Čarlsa i Kamile. Parlament tesnom većinom odobrio povećanje

Nastavak na BBC na srpskom...

Nemiri u Londonu zbog povećanja školarina

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 10.Dec.2010

Maskirani demonstranti sukobili su se sinoć sa policijom ispred zgrade britanskog Parlamenta u vrijeme kada su zastupnici vladajuće koalicije izglasali povećanje studentskih školarina. Desetci policajaca i demonstranata povrijeđeno je tokom studentskog protesta koji se u središtu Londona pretvorio...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Demonstranti napali automobili princa Čarlsa

Izvor: S media, 10.Dec.2010

Demonstranti, koji su juče protestovali zbog povećanja školarina na univerzitetima, napali su u centru Londona automobil u kojem su se nalazili britanski princ Čarls i njegova supruga Kamila...Portparol princa Čarlsa saopstio je da je automobil napadnut sinoć, dok se kretao ka pozorištu Paladijum,...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.