Napadnut automobil princa Čarlsa

Izvor: B92, 10.Dec.2010, 01:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napadnut automobil princa Čarlsa

Specijalne jedinice policije ispred parlamenta

London -- U centru Londona došlo je do ozbiljnih sukoba između policije i demonstranata koji su protestovali protiv vladine odluke da poveća školarinu za studente.

Demonstracije su održane u trenutku dok je u parlamentu tesnom većinom glasova usvojen taj kontroverzni predlog.

U nemirima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji su trajali nekoliko sati povređeno je nekoliko desetina policajaca i demonstranata.

Sukobi su počeli nakon što je policija opkolila demonstrante u blizini parlamenta; deo okupljenih je uzvikivao parole i pevao pesme Bitlsa, ali su neki od njih napali policiju kamenicama i metalnim šipkama.

Nemiri su se kasnije proširili na okolne ulice i tom prilikom je oštećen izvestan broj izloga, a napadnuto je i vozilo u kojem su bili prestolonaslednik Čarls i njegova supriga Kamila, koji su krenuli u pozorište.

Na njihov automobil su bačeni konzerva boje i predmet koji je oštetio jedan od prozora.

Izveštači koji su videli prestolonaslednika i njegovu suprugu kako ulaze u pozorište kažu da nisu delovali uznemireno, a u Bakingemskoj palati su potvrdili da nijedno od njih nije povređeno.

Protesti studenata, ali i drugih organizacija i udruženja počeli su pre nekoliko nedelja, kada je koaliciona vlada konzervativaca i liberalnih demokrata objavila da nemarava da poveća školarine.

"Na fakultet samo bogati"

Čarls i Kamila, nakon napada

Studenti su do sada za svaku godinu studija plaćali po 3 000 funti (oko 3 500 evra), ali će po novom sistemu univerzitetima biti dozvoljeno da naplaćuju i do 9 000 funti godišnje.

U vladi kažu da je povećanje školarina neizbežno jer je visokom školstvu potrebno više novca, a država nije u stanju da poveća izdvajanja za školstvo jer mora da smanji deficit u budžetu.

Ministri takođe ukazuju da će studenti školarinu moći da plate tako što će uzeti kredite koje neće morati da otplaćuju sve dok njihova godišnja plata ne dostigne određenu svotu novca

Studenti i oni koji ih podržavaju žale se, međutim, da će studenti na kraju školovanja biti u velikim dugovima i da će se zbog toga na odlazak na univerzitet odvažiti samo deca iz bogatih porodica.

Povećanje školarina izazvalo je velike kontroverze i u samoj vladajućoj koaliciji -- nekoliko desetina poslanika dveju stranaka koje čine vladajuću koaliciju glasalo je protiv povećanja školarina.

Posebno je liberalnim demokratama bilo teško da podrže predlog jer su u predizbornoj kampanji obećali da neće povećati školarine.

Parlament je ipak tesnom većinom usvojio predlog -- za predlog su glasala 323 poslanika, dok su 302 bila protiv.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.