Lokalni izbori u Venecueli

Izvor: Blic, 08.Dec.2013, 19:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lokalni izbori u Venecueli

U Venecueli se danas održavaju izbori za lokalne organe vlasti, na kojima će više od 19 miliona registrovanih birača izabrati 335 gradonačelnika i približno 2.500 odbornika gradskih skupština.

Na izborima je otvoreno 13.600 biračkih mesta, a ovaj izborni proces karakterističan je po tome što će prvi put posle predsedničkih izbora u aprilu - na kojima je tesnu pobedu ostvario Nikolas Maduro, snage odmeriti vladajuća >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Jedinstvena socijalistička partija Venecuele i opozicioni Blok demokratskog jedinstva.

Frans pres navodi da će lokalni izbori biti test za Madura, koji je nasledio dugogodišnjeg predsednika Uga Čavesa, a da se opozicija nada da će udvostručiti broj lokalnih organa vlasti nad kojima ima kontrolu, kojih je sada 50.

Najveći izazov biće osvajanje kontrole u najvećim gradovima, posebno u oblasti glavnog grada Karakasa i Marakaiba na severozapadu zemlje, preko kog se izvozi veliki deo venecuelanske nafte.

Izbori se održavaju na dan obeležavanja Dana odanosti i ljubavi prema Čavesu, koji je proglasio Maduro u znak sećanja na bivšeg predsednika Venecuele. Čaves, koji je vladao 14 uzastopnih godina Venecuelom, preminuo je 5. marta posle duge i teške bolesti.

Maduro je pozvao građane da izvrše "građansku dužnost" i izađu na birališta.

"Patriote, glasajmo kako bismo danas poklonili pobedu našem komandantu i garantovali mir i budućnost naše otadžbine", napisao je aktuelni predsednik Venecuele na svom nalogu na "Tviteru".

O bezbednosti na biralištima brinuće se, kako je najavljeno, 156.000 pripadnika vojske.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Venecuelanci biraju lokalnu vlast

Izvor: B92, 08.Dec.2013

Karakas -- U Venecueli se danas održavaju izbori za lokalne organe vlasti, na kojima će više od 19 miliona registrovanih birača glasa za 335 gradonačelnika...Oni biraju i približno 2.500 odbornika gradskih skupština, javile su agencije...Na izborima je otvoreno 13.600 biračkih mesta, a ovaj izborni...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.