Ljudska greška koja je Pentagon koštala 25 MILIJARDI dolara

Izvor: Blic, 04.Sep.2015, 07:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ljudska greška" koja je Pentagon koštala 25 MILIJARDI dolara

O strateškom bombarderu dugog dometa američkog ratnog vazduhoplovstva LRSB veoma se malo zna, po svemu sudeći, i o troškovima njegovog razvoja. Suočen sa pitanjima o razlici u proceni koja iznosi čak 25 milijarde dolara, Pentagon je krivicu pripisao “ljudskoj grešci”.

Projekat LRSB ima za cilj da se do kraja 2020-tih godina zameni stara i skupa flota američkih bombardera, po ceni od 500 miliona dolara po avionu. Dva aeronautička konglomerata “Nortrop Graman” i “Boing-Lokid >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Martin”, konkurišu za ugovor.

Prošle godine, američko ratno vazduhoplovstvo obavestilo je Kongres da će troškovi razvoja novog bombardera, između 2015. i 2024. godine, iznositi 33,1 milijardu. Ove godine, međutim, procena za period 2016-2026. dostigla je 58,2 milijarde dolara.

Povećanje od 76 odsto navelo je demokratsku kongresmenku Džeki Spejer i članicu Komiteta za oružane snage Predstavničkog doma Kongresa, da upita odakle razlika od 25 milijardi dolara.

“Iznenadno povećanje od 76 odsto u proceni troškova je uznemirujuće, zato što nameće pitanje o transparentnosti upravljanja ključnim programom, programom u kome sebi ne možemo dozvoliti značajno prekoračivanje budžeta, greške u razvoju i smanjenje proizvodnje zbog koga bi SAD bile lišene jednog od suštinskih vojnih kapaciteta”, napisala je Spajerova.

Pentagon’s F-35 stealth jet can’t win dogfight – report http://t.co/kH0e0cqLmS pic.twitter.com/Y92sLeKSaB

Odgovarajući na pitanje, državni sekretar za ratno vazduhoplovstvo Debora Li Džejms unela je dodatnu zabunu kada je spomenula novi iznos i dodala da se procene zapravo nikad nisu menjale. Prema njenim rečima, procenjeni troškovi su uvek bili 41,7 milijardi dolara.

“Nije bilo izmena u faktoru troškova tokom poslednje dve godine... U pitanju je bila greška. Bila je to greška zbog koje se kajemo”, izjavila je Džejmsova na konferenciji za novinare u Pentagonu prošle nedelje.

“Desilo se delom zbog ljudske greške, a delom zbog greške u postupku, što znači da je nekoliko ljudi pogrešno razumelo brojke i da proces koordinacije u ovom slučaju nije izveden do kraja”, dodala je ona.

Ona je rekla da su zvaničnici “savetovali” odgovorne, “jasno definisali” postupak, korigovali troškove u Kongresu i dva puta proverili ostale podatke iz izveštaja.

“Osnovno je da nije bilo promene u troškovima”, rekla je ona.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.