Najnovije vesti
Vesti Svet
"Ljudska greška" koja je Pentagon koštala 25 MILIJARDI dolara

"Ljudska greška" koja je Pentagon koštala 25 MILIJARDI dolara

O strateškom bombarderu dugog dometa američkog ratnog vazduhoplovstva LRSB veoma se malo zna, po svemu sudeći, i o troškovima njegovog razvoja. Suočen sa pitanjima o razlici u proceni koja iznosi čak 25 milijarde dolara, Pentagon je krivicu pripisao “ljudskoj grešci”.

622285_3
622285_3
Skupa "igračka": Bombarder F-35
Skupa "igračka": Bombarder F-35

Projekat LRSB ima za cilj da se do kraja 2020-tih godina zameni stara i skupa flota američkih bombardera, po ceni od 500 miliona dolara po avionu. Dva aeronautička konglomerata “Nortrop Graman” i “Boing-Lokid Martin”, konkurišu za ugovor.

Prošle godine, američko ratno vazduhoplovstvo obavestilo je Kongres da će troškovi razvoja novog bombardera, između 2015. i 2024. godine, iznositi 33,1 milijardu. Ove godine, međutim, procena za period 2016-2026. dostigla je 58,2 milijarde dolara.

Povećanje od 76 odsto navelo je demokratsku kongresmenku Džeki Spejer i članicu Komiteta za oružane snage Predstavničkog doma Kongresa, da upita odakle razlika od 25 milijardi dolara.

“Iznenadno povećanje od 76 odsto u proceni troškova je uznemirujuće, zato što nameće pitanje o transparentnosti upravljanja ključnim programom, programom u kome sebi ne možemo dozvoliti značajno prekoračivanje budžeta, greške u razvoju i smanjenje proizvodnje zbog koga bi SAD bile lišene jednog od suštinskih vojnih kapaciteta”, napisala je Spajerova.

Odgovarajući na pitanje, državni sekretar za ratno vazduhoplovstvo Debora Li Džejms unela je dodatnu zabunu kada je spomenula novi iznos i dodala da se procene zapravo nikad nisu menjale. Prema njenim rečima, procenjeni troškovi su uvek bili 41,7 milijardi dolara.

“Nije bilo izmena u faktoru troškova tokom poslednje dve godine... U pitanju je bila greška. Bila je to greška zbog koje se kajemo”, izjavila je Džejmsova na konferenciji za novinare u Pentagonu prošle nedelje.

“Desilo se delom zbog ljudske greške, a delom zbog greške u postupku, što znači da je nekoliko ljudi pogrešno razumelo brojke i da proces koordinacije u ovom slučaju nije izveden do kraja”, dodala je ona.

Ona je rekla da su zvaničnici “savetovali” odgovorne, “jasno definisali” postupak, korigovali troškove u Kongresu i dva puta proverili ostale podatke iz izveštaja.

“Osnovno je da nije bilo promene u troškovima”, rekla je ona.