Kraj vlade Hašima Tačija

Izvor: RTS, 02.Nov.2010, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj vlade Hašima Tačija

Kosovski parlament izglasao nepoverenje vladi Hašima Tačija, čiji je plan da političku dominaciju potvrdi na vanrednim izborima 12. decembra. Takav razvoj situacije će najverovatnije odložiti početak dijaloga Beograda i Prištine.

Kosovska skupština rešila problem klimave vlade Hašima Tačija - ona od večeras više ne postoji. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vanredni izbori moraju biti održani u roku od 45 dana, što će neminovno podići tenzije među ionako posvađanim političkim strankama.

 

Protiv Tačijeve vlade glasalo je 66 poslanika, samo jedan je podržao kabinet, dok su dvojica bili uzdržani, čime je okončana višemesečna kriza vlade i otvoreno novo poglavlje u trci za vlast.

Sednici su prisustvovala 104 od ukupno 120 poslanika kosovskog parlamenta. Vanredne izbore će , prema najavama, biti održani 12. decembra, a odluku o novim izborima će, vrlo brzo, saopštiti vršilac dužnosti predsednika Kosova Jakup Krasnići.

Tačijeva vlada pala je najviše zbog želje nekadašnjeg lidera Oslobodilačke vojske Kosova da  na vanrednim izborima potvrdi dominaciju na kosovskoj političkoj, tim pre jer se sve rivalske stranke nalaze o ozbiljnoj krizi.

Demokratski savez Kosova, nekada neprikosnovena snaga, beznadežno je podeljen trvenjima za kontrolu stranke koju je osnovao Ibrahim Rugova, pa će se na konačan stav te partije čekati do samog početka sednice.

Ranije, bar kako je rekao portparol Blerand Stavileci, nije moguće, jer su najznačaniji predstavnici stranke zauzeti lobiranjem za sopstvene pozicije pred partijske izbore. Suštinski, partiji na čijem se čelu trenutno nalazi Fatmir Sejdiju preti ozbiljno rasulo i verovatna marginalizacija.

U jednako nezgodnom položaju nalazi se i Alijansa za budućnost Kosova, čiji lider Ramuš Haradinaj u haškom pritvoru čeka ponovljeno suđenje za ratne zločine, pa bi uspeh stranke na budućim izborima bio ravan čudu.

Vanredni parlamentarni izbori biće održani prvog ili drugog vikenda decembra, uz novog igrača, pokret za samoopredeljenje, Vetevendosje, nekadašnjeg studentskog lidera i političkog zatvorenika Aljbina Kutrija, trenutno najpopularnijeg političara na Kosovu.

Posle silnog natezanja, predsednik kosovske skupštine i vršilac dužnosti predsednika Jakup Krasnići zakazao je sednicu parlamenta sa svega jednom tačkom dnevnog reda - izjašnjavanje o poverenju vladi Hašima Tačija, koja je ionako desetkovana posle ostavki ministara iz redova Demokratskog saveza Kosova.

Inicijativa o glasanju o poverenju vladi dobila je neophodnu podršku, zahvaljujući glasovima dvojice poslanika Tačijeve stranke. Inicijativu za izglasavanje nepoverenja Vladi pokrenula je Alijansa za novo Kosovo Bedžeta Pacolija, a podržali su je Demokratski savez Dardanije Nedžata Dacija i Samostalna liberalna stranka.

Politička kriza na Kosovu traje već mesecima, ali je sudbina "neprirodne koalicije" Tačija i Sejdijua konačno zapečaćena, kada je kosovski ustavni sud doneo odluku, prema kojoj lider DSK-a ne može istovremeno obavljati funkcije predsednika partije i države.

Sejdiju je, ubrzo posle toga, podneo ostavku, da bi nedelju dana kasnije iz vlade istupili i svi njegovi ministri, te Kosovo približili vanrednim izborima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pala vlada Hašima Tačija

Izvor: VOA, 02.Nov.2010

Za pad vlade izjasnilo se 66 poslanika skupštine Kosova, dok je jedan bio protiv. Vanredni izbori biće održani 12. decembra

Nastavak na VOA...

Beograd mora da čeka novu kosovsku vlast

Izvor: Deutsche Welle, 03.Nov.2010, 10:41

Kosovski parlament je izglasao nepoverenje vladi Hašima Tačija što je možda početak kraja krize. Izbori su 12. decembra, a novu vlast treba očekivati u januaru. Tek tada će se razmišljati o pregovorima sa Beogradom.

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.