Jeremić: Krađa identiteta

Izvor: RTS, 31.Okt.2011, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Krađa identiteta

Srbija je meta sistematske kampanje krađe identiteta, izjavio Vuk Jeremić na zasedanju Generalne skupštine Uneska u Parizu. Svetinje SPC ne mogu pripadati "takozvanoj Republici Kosovo", upozorio šef srpske diplomatije.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić upozorio je, u Parizu, na zasedanju Generalne skupštine Uneska, da svetinje Srpske pravoslavne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << crkve ne mogu pripadati "takozvanoj Republici Kosovo" i ocenio da je Srbija meta sistematske kampanje krađe identiteta.

Jeremić je naglasio da svi znaju da se Srbi i Albanci ne slažu oko konačnog statusa Kosova.

"Želim, ipak, da budem vrlo jasan. Unesko nije forum za politička neslaganja, neposredno ili preko punomoćnika", rekao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, Srbija je spremna da ojača napore za očuvanje baštine koja je ugrožena, jer je na Kosovu i Metohiji direktno pogođena takvim problemom. Ova teritorija, koja je pod administracijom UN od 1999. godine, podsetio je Jeremić, dom je četiri spomenika kulturne baštine sa Uneskove liste ugroženih spomenika.

Srbija je, kao zainteresovana strana, odgovorna za njihovu zaštitu, naglasio je Jeremić, navodeći da bi Unesko trebalo da štiti i neguje kulturne identitete, a ne da bude saučesnik politizovanih pokušaja da se kreiraju novi.

U postkonfliktnim sredinama, poštovanjeg svačijeg identiteta preduslov je pomirenja, naglasio je Jeremić, dok negiranje nečijeg identiteta to onemogućava.

Na zasedanju Generalne skupštine Uneska Jeremić je objavio kandidaturu Srbije, kao multikulturalne i multikonfesionalne demokratije, za članstvo u Komitetu Uneska za svetsko nasleđe.

"Izbor Srbije ojačao bi našu sposobnost da pomognemo zemljama u razvoju da modernizuju svoju politiku u oblasti zaštite baštine, kroz različite programe treninga u konzervaciji i restauraciji nasleđa", obrazložio je srpski šef diplomatije.

Srbija bi, dodao je Jeremić, snažno zagovarala kredibilnu, reprezentativnu i izbalansiranu Listu svetske kulturne baštine, što bi nadalje ojačalo integritet Uneska.

Vuk Jeremić je istakao da bi članstvo Srbije u Komitetu Uneska ojačalo i napore da se podele najbolja iskustva i prakse u procesu pomirenja, u korist brojnih postkonfliktnih područja širom sveta.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ne svojatati srpsku baštinu

Izvor: NoviMagazin.rs, 31.Okt.2011

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić upozorio je da se ne sme dopustiti da se, politizacijom Uneskoa (UNESCO), srpska baština na Kosovu preimenuje u kosovsku.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

"Srbija na meti sistematske krađe indentiteta"

Izvor: Vesti-online.com, 31.Okt.2011

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić upozorio je u Parizu, na zasedanju Generalne skupštine UNESKO, da svetinje Srpske pravoslavne crkve (SPC) ne mogu pripadati "takozvanoj Republici Kosovo" i ocenio da je Srbija meta sistematske kampanje krađe identiteta...Jeremić je naglasio da svi znaju...

Nastavak na Vesti-online.com...

Jeremić sa zvaničnicima Uneska

Izvor: Glas javnosti, 01.Nov.2011, 07:46

PARIZ - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić boraviće danas u jednodnevnoj poseti Francuskoj, gde će u Parizu učestvovati na 36. sednici Generalne konferencije Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko)...Ministar Jeremić će u Parizu imati niz sastanaka sa...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.