Ispitivan partner novinara koji piše o NSA

Izvor: RTS, 19.Avg.2013, 00:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ispitivan partner novinara koji piše o NSA

Partner novinara koji je pisao o masovnoj špijunaži NSA satima ispitivan na londonskom aerodromu Hitrou. Dejvid Miranda zadržan na osnovu kontroverznog Zakona o terorizmu, koji se primenjuje samo na aerodromima, lukama i u pograničnim oblastima. Mirandi oduzeta sva elektronska oprema.

Britanske vlasti držale su na londonskom aerodromu Hitrou oko devet sati Dejvida Mirandu, partnera novinara Gardijana >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << , Glena Grinvalda, koji je napisao seriju tekstova masovnoj špijunaži koju je sprovodio NSA.

Dejvid Miranda, koji živi sa Grinvaldom, vraćao se sa puta iz Berlina kada je zaustavljen, a ispitivan je na osnovu člana 7 Zakona o terorizmu (The Terrosim Act 2000). Kontroverzni zakon, koji se inače primenjuje samo na aerodromima, u lukama i u graničnim oblastima, dozvoljava policiji da nekoga zaustavi, ispituje i uhapsi.

Miranda je zadržan devet sati, što je maksimum posle koga policija mora ili da ga oslobodi ili da ga formalno uhapsi. Njemu je oduzeta sva elektronska oprema, uključujući mobilni telefon, laptop, kameru, prenosnu memoriju i nekoliko di-vi-dijeva.

Grinvald je od 5. juna seriju napisao tekstova o programima NSA, koje je otkrio Edvard Snouden. Gardijan je objavio i brojne priče o sličnoj agenciji u Velikoj Britaniji (GCHQ), takođe, na osnovu Snoudenovih dokumenata.

Dok je bio u Berlinu, Miranda je posetio američku rediteljku Lauru Poatras, koja je takođe radila sa Grinvaldom i Gardijanom na dokumentaciji koju im je Snouden prosledio.

Grinvald je rekao da je reč o velikom napadu na slobodu štampe i na proces prikupljanja vesti.

"To što je moj partner zadržan punih devet sati, a pritom mu nije dozvoljen advokat i to što mu je oduzet veliki deo stvari, jasan je pokušaj da se zastrše svi koji su izveštavali o NSA", rekao je Grinvald.

"Poslednja stvar koju će to učiniti jeste da nas zastraši ili odvrati da radimo svoj posao kao novinari. Naprotiv - samo će nas podstaći da nastavimo da izveštvamo još agresivnije", naglasio je Grinvald.

Član sedam Zakona o terorizmu veoma je kritikovan zbog širokih ovlašćenja koja se daju policiji - da može nekoga da zaustavi i pretrese bez prethodnog odobrenja i osnovane sumnje.

Oni koje policija na taj način zaustavi nemaju automatsko pravo na advokata, a odbijanje saradnje je krivično delo.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Muž novinara koji je dobijao informacije od Snoudena devet sati maltretirn na Hitrou!

Izvor: Press, 19.Avg.2013

Dejvid Miranda, sa kojim je novinar lista "Gardijan" Glen Grinvald (na slici) u građanskom braku, zadržan je na osnovu člana 7 zakona o terorizmu, koji dozvoljava bezbednosnim agencijama da zadrže i ispituju pojedince na granicama...Miranda, koji se vraćao u svoju domovinu Brazil iz Nemačke, zadržan...

Nastavak na Press...

Saslušan supružnik novinara koji piše o NSA

Izvor: Mondo, 19.Avg.2013

Britanske vlasti, na osnovu zakona o terorizmu, držale su devet sati na aerodromu "Hitrou" bračnog partnera novinara..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.