Читај ми!

Ispitivan partner novinara koji piše o NSA

Partner novinara koji je pisao o masovnoj špijunaži NSA satima ispitivan na londonskom aerodromu Hitrou. Dejvid Miranda zadržan na osnovu kontroverznog Zakona o terorizmu, koji se primenjuje samo na aerodromima, lukama i u pograničnim oblastima. Mirandi oduzeta sva elektronska oprema.

Britanske vlasti držale su na londonskom aerodromu Hitrou oko devet sati Dejvida Mirandu, partnera novinara Gardijana, Glena Grinvalda, koji je napisao seriju tekstova masovnoj špijunaži koju je sprovodio NSA.

Dejvid Miranda, koji živi sa Grinvaldom, vraćao se sa puta iz Berlina kada je zaustavljen, a ispitivan je na osnovu člana 7 Zakona o terorizmu (The Terrosim Act 2000). Kontroverzni zakon, koji se inače primenjuje samo na aerodromima, u lukama i u graničnim oblastima, dozvoljava policiji da nekoga zaustavi, ispituje i uhapsi.

Miranda je zadržan devet sati, što je maksimum posle koga policija mora ili da ga oslobodi ili da ga formalno uhapsi. Njemu je oduzeta sva elektronska oprema, uključujući mobilni telefon, laptop, kameru, prenosnu memoriju i nekoliko di-vi-dijeva.

Grinvald je od 5. juna seriju napisao tekstova o programima NSA, koje je otkrio Edvard Snouden. Gardijan je objavio i brojne priče o sličnoj agenciji u Velikoj Britaniji (GCHQ), takođe, na osnovu Snoudenovih dokumenata.

Dok je bio u Berlinu, Miranda je posetio američku rediteljku Lauru Poatras, koja je takođe radila sa Grinvaldom i Gardijanom na dokumentaciji koju im je Snouden prosledio.

Grinvald je rekao da je reč o velikom napadu na slobodu štampe i na proces prikupljanja vesti.

"To što je moj partner zadržan punih devet sati, a pritom mu nije dozvoljen advokat i to što mu je oduzet veliki deo stvari, jasan je pokušaj da se zastrše svi koji su izveštavali o NSA", rekao je Grinvald.

"Poslednja stvar koju će to učiniti jeste da nas zastraši ili odvrati da radimo svoj posao kao novinari. Naprotiv - samo će nas podstaći da nastavimo da izveštvamo još agresivnije", naglasio je Grinvald.

Član sedam Zakona o terorizmu veoma je kritikovan zbog širokih ovlašćenja koja se daju policiji - da može nekoga da zaustavi i pretrese bez prethodnog odobrenja i osnovane sumnje.

Oni koje policija na taj način zaustavi nemaju automatsko pravo na advokata, a odbijanje saradnje je krivično delo.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара