Gradska biblioteka proslavila godišnjicu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Sep.2011, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradska biblioteka proslavila godišnjicu

NOVI SAD -

Gradska biblioteka obeležila je danas 166 godina rada i postojanja, a tokom svečanosti istaknuto je da se Biblioteka u Novom Sadu učvrstila kao jedna od najznačajnijih gradskih ustanova kulture. Otvarajući svečanost u sedištu Biblioteke u Dunavskoj 1, predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović ocenio je da Gradska biblioteka nije samo uzor za ustanove kulture u Novom Sadu, već i u čitavoj Srbiji

"Gradska biblioteka izrasla je na temeljima Srpske čitaonice, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << osnovane davnog 23. septembra 1845. godine u zgradi Grčke škole i koja je imala važnu prosvetiteljsku misiju svih onih koji su živeli na ovim prostorima", poručio je Jovanović.

On je dodao da je Biblioteka očuvala funkciju središta kulturnog života, "otvorenog za sve građane i građanke Novog Sada bez obzira na njihovu nacionalnost, veroispovest ili druga opredeljenja".

"Izuzetno je važna i činjenica da je Gradske biblioteka tokom 166 godina trajanja i rada uspela da očuva sve aktivnosti čak i u ratnim godinama, čime se mogu pohvaliti samo malobrojne institucije - kazao je predsednik gradskog parlamenta, dodajući da je siguran da će Gradska biblioteka "ne samo zadržati visok nivo, već i unaprediti i osavremeniti rad".

Obrazlažući rad Gradske biblioteke, direktor ove ustanove mr Miloš Pankov istakao je da više od 25 hiljada upisanih korisnika godišnje i razvijena mreža ogranaka u skoro svim delovima grada i prigradskim naseljima govori dovoljno o kontinuiranom razvoju, koji se nadograđuje kroz godine i decenije iskustva".

"Tokom proteklog perioda povećali smo broj članova, obogatili programske aktivnosti, aktivirali smo prigradske ogranke i približili knjige marginalizovanim grupama", podvukao je Pankov.

On se osvrnuo i na budući rad Biblioteke, ističući da u 21. veku one predstavljaju "prostor za opštu ljudsku komunikaciju, raznolikost programskih sadržaja, otvorene za različite programe kulture, ali i za sve druge oblasti ljudskog saznanja."

Na svečanosti su najavljeni i neki od planova Gradske biblioteke, poput izrade projekta nove zgrade biblioteke, otvaranje Odeljenja stranih knjiga sa centrom za edukaciju, osavremenjavanje fonda Zavičajne zbirke i njeno preseljenje u prostor u centru grada, pokretanje novog onlajn servisa virtuelna biblioteka koji će biti dostupan 24 sata na dan, sedam dana u nedelji i drugi.

Na današnjoj svečanosti prisustvovali su mnogobrojni gosti iz društvenog i kulturnog života grada.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Gradska biblioteka proslavila 166 godina postojanja

Izvor: Radio 021, 22.Sep.2011

Gradska biblioteka obeležila je danas 166 godina rada i postojanja.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.