Dinkić: Guverner nije bio nezavisan

Izvor: Blic, 02.Avg.2012, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Guverner nije bio nezavisan

Glavna zamerka guverneru Narodne banke Srbije je što nije iskoristio zakonsku mogućnost da bude nezavisan, izjavio je danas ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić.

Dinkić je, posle sastanka sa preduzetnicima i zanatlijama, izjavio da važeći Zakon o NBS daje guverneru nezavisnost u delovanju, koju on nije iskoristio.

"Mislim da guverner nije koristio u punoj meri poziciju nezavisnosti centralne banke. To je moja najveća zamerka, što guverner >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nije bio nezavistan", rekao je Dinkić.

"Zašto nije rekao ne partijskim ljudima koji su ga sprečavali da objavi istinu o Agrobanci? Zašto nije istinu o Agrobanci objavio ranije? Zašto nije obavestio javnost o problemu, nego je dozvolio da se napravi kvazi-stečaj, pa akcionari sada tuže državu pred međunarodnom arbitražom?",upitao je Dinkić.

"Prosto moram da postavim pitanje guverneru", dodao je Dinkić, "kako je moguće da njegova kontrola na jesen prošle godine pronađe u Agrobanci pozitivno stanje kapitala od nekih 6-7 miliona evra, da bi se onda, posle uvođenja prinudne uprave, ustanovilo da to nije pozitivno stanje u Agrobanci, već da je minus od 300 miliona evra?"

Dinkić je zato postavio pitanje odgovornosti kontrolora i nadležnog viceguvernera i, kao neosnovane, odbacio primedbe na Predlog izmena i dopuna Zakona o NBS.

U tom aktu se "apsolutno zadržava nezavisnost centralne banke", ocenio je Dinkić i naglasio da će se, "kao neko ko je bio guverner", uvek boriti za nezavisnost ove institucije.

Dobro je što se uvodi Uprava za nadzor finansijskih institucija, pošto je, po oceni Dinkića, najveći problem loša kontrola banka od strane NBS.

Dinkić je poslao pismo guverneru od kojeg je zatražio objašnjenje za stanje u bankarskom sektoru.
Pogledaj vesti o: Mlađan Dinkić

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dinkić: Garantovana nezavisnost NBS

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Avg.2012

Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić kaže da izmene Zakona o Narodnoj banci Srbije garantuju nezavisnost guvernera i centralne banke. Sa druge strane, doskorašnji ministar finansija, sada poslanik DS-a Mirko Cvetković navodi da se njime omogućava masovno štampanje novca.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Buka oko NBS

Izvor: RTV Pink, 02.Avg.2012

Izmenama zakona o NBS garantovana nezavisnost guvernera . . . Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je danas da je izmenama zakona o Narodnoj banci Srbije (NBS) garantovana nezavisnost guvernera i centralne banke i da će u to uveriti međunarodnu javnost. .

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.