Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Jan.2015, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danski list neće objaviti karikaturu poslanika Muhameda

Danski list Jillands-Posten, koji je razgnevio muslimane zbog objavljivanja karikatura poslanika Muhameda pre deset godina, saopštio je da neće publikovati crteže iz “Šarli Ebdoa”, iz bezbednosnih razloga.

“To pokazuje da nasilje daje rezultate”, piše u uvodniku lista od petka.

Svi ostali danski veći listovi su objavili karikature iz “Šarli Ebdoa” u znak solidarnosti zbog napada na njega u kome je ubijeno 12 osoba u sredu u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << Parizu, od toga 10 zaposlenih u ovom magazinu.

Kada je Jillands-Posten objavio 12 karikatura u septembru 2005, od kojih je većina prikazivala poslanika Muhameda, to je izazvalo talas protesta širom muslimanskog sveta u kome je ubijeno najmanje 50 ljudi.

"Živeli smo svih ovih skoro 10 godina u strahu od terorističkih napada. Da, to je objašnjenje zašto ne objavljujemo karikature – naše ili iz ‘Šarli Ebdoa’. Svesni smo da smo podlegli nasilju i zastrašivanju”, piše Jillands-Posten, dodajući da je ključna bezbednost zaposlenih u ovom listu.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

»Jilands posten« neće reprintovati »Šarlijeve« karikature

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Jan.2015

KOPENHAGEN - Danski list "Jilands posten" koji je razljutio muslimane objavljivanjem karikatura o proroku Muhamedu prije deset godina, neće objavljivati karikature francuskog satiričnog nedeljnika "Šarli ebdo" iz bezbjednosnih razloga, saopštio je taj list..."Pokazuje se da nasilje funkcioniše",...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.