»Jilands posten« neće reprintovati »Šarlijeve« karikature

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Jan.2015, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

»Jilands posten« neće reprintovati »Šarlijeve« karikature

KOPENHAGEN - Danski list "Jilands posten" koji je razljutio muslimane objavljivanjem karikatura o proroku Muhamedu prije deset godina, neće objavljivati karikature francuskog satiričnog nedeljnika "Šarli ebdo" iz bezbjednosnih razloga, saopštio je taj list.

"Pokazuje se da nasilje funkcioniše", naveo je "Jilands posten" u uvodniku, dodajući da je briga za bezbjednost njegovih zaposlenih na prvom mjestu i da je redakcija svjesna da je "popustila pred nasiljem i zastrašivanjem", prenio >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << je Rojters.

Britanska agencija navodi da će taj list biti jedini koji neće reprintovati karikature francuskog časopisa od vodećih danskih dnevnika, koji su objavili francuske satirične karikature ilustrujući napise o napadu na redakciju "Šarli ebdoa" u Parizu.

U srijedu su napadači na tu redakciju ubili 12 osoba.

Nakon što je "Jilands posten" septembra 2005. objavio karikature različitih autora, koje su uglavnom prikazivale proroka Muhameda, izbio je talas protesta širom muslimanskog svijeta u kojima je poginulo najmanje 50 osoba, podsjeća Rojters.

"Živjeli smo u strahu od terorističkog napada devet godina, i jeste, to je objašnjenje zašto nećemo reprintovati karikature, ni naše ni Šarlijeve", navedeno je u uvodniku danskog lista.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

"Jilands posten" neće reprintovati "Šarlijeve" karikature

Izvor: RTS, 09.Jan.2015

Danski list "Jilands posten" koji je razljutio muslimane objavljivanjem karikatura o proroku Muhamedu pre deset godina, neće objavljivati karikature francuskog satiričnog nedeljnika "Šarli ebdo" iz bezbednosnih razloga. . ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.