Dačić: Priznavanje Kosova nastavak NATO agresije

Izvor: RTS, 24.Mar.2009, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Priznavanje Kosova nastavak NATO agresije

Proces jednostranog proglašenja secesije i priznanje od nekih država predstavlja nastavak "bombardovanja, pritisaka i agresije", koju je NATO izvršio 1999. godine na SR Jugoslaviju, izjavio potpredsednik Vlade Ivica Dačić.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da proces jednostranog proglašenja secesije i njeno priznanje od nekih država predstavlja nastavak "bombardovanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pritisaka i agresije", koju je NATO izvršio 1999. godine na SR Jugoslaviju.

Obrativši se u ime Vlade Srbije učesnicima dvodnevne međunarodne konferencije "Agresija NATO na SRJ - deset godina posle", Dačić je podsetio da bombardovanje Srbije, sprovedeno bez odluke Saveta bezbednosti UN, predstavlja kršenje Povelje UN, Pariske povelje, završnih akata OEBS-a, kao i osnovnih principa međunarodnog prava.

"Bombardovanje Srbije je posledica lažne optužbe za genocid i etničko čišćenje, zbog isceniranog masakra i navodne krivice srpskih snaga u Račku", rekao je Dačić istakavši da je bombardovanje Srbije predstavljalo samo završnicu svih pritisaka na Srbiju od početka devedesetih godina prošlog veka.

"Danas je slično. Isto kao i onda i danas je bez odluke SB UN došlo do jednostranog priznavanja nezavisnosti Kosova i Metohije", rekao je Dačić i dodao da "jednostrano proglašenje secesije i njeno priznanje od nekih država predstavlja nastavak bombardovanja, pritisaka i agresije, koja je izvršena tada".

Potpredsednik srpske vlade podsetio je da je u NATO agresiji na našu zemlju poginulo nekoliko hiljada civila, vojnika i policajaca, istakavši da "nisu samo civili bili nevine žrtve, već i vojnici i policajci, jer su samo branili svoju zemlju".

NATO agresija bez odluke SB UN je zločin

Prema Dačićevim rečima, po nelegalnom načinu bombardovanja, bez odluke SB UN i po posledicama koje je imala po naš narod, NATO agresija je predstavljala zločin.

Bombardovanje je prouzrokovalo velike žrtve i razaranja, ostavilo posledice po zdravlje ljudi zbog upotrebe municije s osiromašenim uranijumom, a prouzrokovalo je indirektno i jednostano priznanje nezavisnosti Kosova, ali i posledice po, kako je rekao, naše odnose sa međunarodnom zajednicom i globalne odnose u svetu.

Dačić je objasnio da je takav slučaj napada na jednu suverenu zemlju, bez dozvole SB UN, postao pravilo i da se ponovio u nekoliko slučajeva širom sveta.

Potpredsednik Vlade je rekao da se danas klanjamo senima svih žrtava, ali da njihovim porodicama dugujemo više od toga.

Obaveza je države i društva da pomažu porodice onih koji su dali svoje živote za odbranu otadžbine, rekao je Dačić, uz poruku da se "ne zaboravi" i želju da se "ne ponovi".

Dvodnevnu konferenciju koja se održava u Centru "Sava" organizovali su beogradski Forum za svet pravednih i Klub generala i admirala Vojske Srbije.

Otvaranju su prisustvovali predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović, ministar za energetiku Petar Škundrić, predsednik tadašnjeg ratnog kabineta bivše SRJ Momir Bulatović, predsednica Svetskog mirovnog pokreta Sokoro Gomeš i predstavnici više stranih ambasada, među kojima i ruski ambasador Aleksandar Konuzin.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svedočenje: NATO je želeo rat protiv SRJ

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Mar.2009, 11:39

NOVI SAD - Vladislav Jovanović, nekadašnji ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije, tvrdi da se 1999. godine mogao izbeći rat samo da je tadašnja država potpisala kapitulaciju i pristala na okupaciju..."Rat SAD i NATO-a protiv SRJ 1999. godine mogao se izbeći samo kapitulacijom Srbije, odnosno...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Agresija NATO traje i danas

Izvor: Kurir, 24.Mar.2009

BEOGRAD - Zamenik premijera Srbije Ivica Dačić rekao je juče da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije i priznanje takvog proglašenja nastavak bombardovanja, pritisaka i agresije mirnim putem. Bombardovanje Srbije bilo je zločin i agresija i prouzrokovalo je jednostrano proglašenje...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.