Dačić: Naša stolica je čvrsta

Izvor: Radio 021, 01.Mar.2015, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: "Naša stolica je čvrsta"

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da u odnosima sa Rusijom i EU Srbija ne sedi na dve stolice i da ima svoj stav koji se ceni.

"Ne sedimo na dve stolice, nego na svojoj i ona je čvrsta", izjavio je Dačić i dodao da ne vidi bolji način vođenja spoljne politike od "objektivnog, iskrenog i poštenog pristupa" svim problemima.

Dačić je rekao da ne postoji nikakva dilema da Srbija ima i da će imati prijateljske odnose sa Rusijom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da je to jedan od prioriteta spoljne politike, ali i da je strateški cilj u smislu ukupnog kretanja zemlje članstvo u EU.

"Svi znaju da smo prijatelji sa Rusijom i da nećemo glasati da joj se uvedu sankcije, ali isto tako i Rusija zna da mi idemo u EU, i kada je reč o Ukrajini svi znaju da imamo principe koje moramo da sprovodimo kao predsedavajući OEBS-a", izjavio je Dačić i dodao da tom smislu nema nikakvih nesaglasnosti s Rusijom, "niti se na Srbiju vrši neki pritisak".

Dačić je rekao da će se o mogućnostima podrške EU misiji OEBS-a u Ukrajini konsultovati s evropskom visokom predstavnicom za spoljnu politiku Federikom Mogerini, s kojom će razgovarati tokom sastanku ministara spoljnih poslova članica EU i zemalja kandidata za članstvo, 6. i 7. marta u Letoniji.

Šef srpske diplomatije izrazio je očekivanje da će se do kraja marta završiti skrining svih poglavlja u pregovorima s EU, posle čega će biti podnet izveštaj i doneta odluka o otvaranju poglavlja. Na poziv hrvatske ministarke spoljnih poslova Vesne Pusić, Dačić će posetiti Zagreb 11. marta, kako bi, kako je rekao, "napravili iskorak u građenju što boljih odnosa" bez obzira na međusobne razlike.

Dačić je istakao da njega ne zanima "politički turizam" i da sastanci i razgovori koje je imao sa, između ostalih, šefovima diplomatija Rusije, Kine, SAD, pokazuju da je međunarodna pozicija Srbije potpuno promenjena i da je to šansa koja se ne sme propustiti.

Tako su i sastanci sa zvaničnicima Afričke unije važni jer više od polovine tih zemalja nije priznala nezavisnost Kosova, kao i zbog ekonomskih interesa koje naša zemlja ima u tom regionu.

Takođe, dodao je Dačić, razgovori sa ministrima članica Saveta bezbednosti UN imaju značaj ako se ima u vidu da će "možda sutra neka tema koja nije OEBS biti na galasanju SB UN, kao što je pitanje Kosova".
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Kandidatura Srbije,   Evropska Unija

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Dačić: Srbija ne sedi na dve stolice

Izvor: SEEbiz.eu, 01.Mar.2015

BEOGRAD - Dačić je rekao da ne postoji nikakva dilema da Srbija ima i da će imati prijateljske odnose sa Rusijom, da je to jedan od prioriteta spoljne politike, ali i da je strateški cilj članstvo u EU.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.