CNN: Tri stvari zbog kojih je Putin toliko moćan

Izvor: B92, 15.Avg.2017, 23:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CNN: Tri stvari zbog kojih je Putin toliko moćan

U serijalu “Dekodiranje Rusije“ CNN je pokušao da objasni i zašto je ruski predsednik Vladimir Putin toliko moćna politička ličnost.

Kako se navodi, njegova moć potiče iz tri izvora – sajber moći, vojne moći i kulta ličnosti, što stvara široku mrežu uticaja.

“Iako Moskva odbacuje da su njeni hakeri učestvovali u formiranju rezultata izbora za američkog predsednika, ona je pod optužbama da je izazvala i ometanja u izbornim procesima u Estoniji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Ukrajini“, navodi se.

Takođe, ističe se da enormna hakerska moć Rusije, moć države i raširen kriminal nisu noviteti, već sve to vuče korene iz Sovjetskog Saveza.

“Tadašnji fakulteti su izgrađeni u sistemu koji treba da iznedri inženjere svetske klase“, navodi se.

Kao drugi faktor Putinove moći ističe se snažna vojska.

“Ona je pod Putinovom kontrolom. Mnogo toga, uključujući i nuklearne bombe je sovjetsko nasleđe, a Putin troši velike količine novca za stalnu modernizaciju. Ipak, stručnjaci navode da rusko konvencionalno oružje ima ograničenu mogućnost da stvori vojnu moć daleko od svojih granica“, navodi CNN.

Na kraju, ali ne i najmanje važno – Putinova moć se krije i u njegovoj neverovatnoj popularnosti.

“Iako njegovo ponašanje privlači kritike od svetskih lidera, sve više Rusa slavi svog lidera, naročito posle akcija u Ukrajini i Siriji. Zašto? Zato što većina Rusa želi da njihova država ima što veći uticaj na svetske događaje, čak i ako to donosi sankcije i pogoršanje njihovog životnog standarda“, navodi se.

CNN dodaje i da Putin profitira i zbog političkog sistema u Rusiji, kao i od medijske slike, gde postoji nulta toleracija na kritike lidera.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Šta Putina čini moćnim?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Avg.2017, 10:31

Sajber moć, vojna moć i kult ličnosti tri su stvari koje grade široku mrežu uticaja zbog kojih je predsednik Rusije Vladimir Putin toliko moćan, ocenjuje CNN u serijalu "Dekodiranje Rusije"...CNN ukazuje da, iako to negira, Rusija je optužena da su njeni hakeri uticali na rezultate izbora američkog...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.