Izvor: Radio Slobodna Evropa, 31.Mar.2015, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američke i evropske banke ukinule 59.000 radnih mjesta

Vodeće evropske i američke banke ukinule su u prošloj godini 59.000 radnih mjesta u sklopu restrukturiranja i smanjenja troškova, a u Evropi se očekuje i daljnji pad broja zaposlenih jer banke nastoje poboljšati profitabilnost koja je pod pritiskom strožije regulative.

Analitičari ističu da će evropske banke, pogotovo one u eurozoni, vjerovatno i dalje smanjivati broj zaposlenih, jer su još uvijek među najmanje profitabilnim u svijetu.

-Tek je nekolicina banaka u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << svijetu stvarno provela strukturne promjene i napravila veliki rez u troškovima. Većina je poduzela samo taktično stezanje remena kako bi smanjila troškove, ali bez stvarne temeljne promjene načina poslovanja ili poslovnog modela - kaže Aymen Saleh, direktor u tvrtki Boston Consulting Group u Londonu.

Osamnaest najvećih evropskih banaka ukinulo je u prošloj godini ukupno 21.500 radnih mjesta, nakon što su 2013. godini smanjile broj zaposlenih za 56.100, pokazuju podaci Reutersa.

Šest najvećih američkih banaka ukinulo je u prošloj godini ukupno 37.500 radnih mjesta, nakon 45.700 godinu dana prije.

To znači da je u 24 banke u posljednje dvije godine ukinuto više od 160.000 radnih mjesta.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.