Izvor: Muzika.co, 27.Nov.2014, 17:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRE 72 GODINE ROĐEN JE JIMI HENDRIX

Pre tačno 72 godine rođen je jedan od najvećih svetskih rock muzičara James Marshall “Jimi” Hendrix .
Džimi je rođen 27. novembra 1942. u državi Vašington, u Sijetlu, gradu u kome su rođene mnoge američke muzičke legende. Njegova majka Lusil bila je poreklom Čiroki Indijanka, a rodila ga je sa  sedamnaest godina i dala mu ime Džoni Alen. Otac Džejms Alen El u to vreme je bio na  frontu tokom Drugog svetskog rata.
Džimijeva majka  je bila alkoholičarka, >> Pročitaj celu vest na sajtu Muzika.co << a kada je  počela da se leči od alkoholizma  Džimi se preselio kod rodbine u Kaliforniju.  Nakon povratka sa fronta otac ga je uzeo sebi , razveo se od supruge i sinu promenio ime u Džejms Maršal (James Marshall) kada je budućem muzičaru bilo trinaest godina. Najranije detinjstvo mali Džimi proveo je igrajući se sa braćom Leonom i Džozefom i sestrama Keti i Pamelom, ali nakon smrti majke od ciroze jetre postao je povučen u sebe i sramežljiv, što je umnogome uticalo da se ozbiljnije posveti sviranju svog omiljenog instrumenta – gitare.
Svoj prvi bend osnovao je u šesnaestoj godini, a 1961. godine sa 19 godina započinje profesionalnu muzičku karijeru kao muzičar u pratećim bendovima mnogih tadašnjih zvezda među kojima su najpoznatiji  B.B. King, Ike & Tina Turner, Sam Cooke i Wilson Pickett.
Preokret u Džimijevoj karijeri nastupa kada mu menadžer postaje nekadašnji basista čuvenog benda “The Animals” Ches Chandler . Na njegovu inicijativu Hendrix osniva “The Jimi Hendrix Expirience”, a sa njim nastupaju Mitch Mitchell (bubnjevi) i Noel Redding (bas gitara).
Tokom narednih godina postižu svetsku slavu najviše zahvaljujući do tada neviđenim scenskim nastupima koji su ostavljali bez daha tadašnju publiku. Jimi je prvi svirao gitaru zubima, svirao je iza leđa, upotrebljavao vrlo kreativno gitarske efeke , najviše wah-wah, što je bilo neuobičajeno za to vreme, a sve je to bilo začinjeno neverovatnim improvizacijama. U ovoj postavi bend nastupa na mnogobrojnim festivalima sve do 1969. godine kada se razilaze zbog međusobnog neslaganja. Par godina  nakon razilaska Jimi nastupa sa bendom pod nazivom “Band Of Gypsies”, ali ubrzo dolazi do pomirenja sa Mitchellom i Reddingom te ponovnog okupljanja starog benda. U toku priprema za naredni album “First Ray Of The New Rising Sun” Jimi Hendrix iznenada umire u hotelskoj sobi usled prekomerne upotrebe pilula za spavanje, u svojoj 27-oj godini , 10.09.1970 godine.
Hendrix je sahranjen na Grenwood Memorial Cemetery u Rentonu, predgrađu Seattlea , država Washington.
U izboru časopisa “Rolling Stone” 2005. Jimi Henrix je proglašen za najboljeg gitaristu na svetu svih vremena.

Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Muzika.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Muzika.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Muzika.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.