MMF: Juan više nije potcenjen

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Maj.2015, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF: Juan više nije potcenjen

Kineska valuta juan, za koju je Vašington dugo tvrdio da je podložna manipulacijama, više nije potcenjena, saopštio je danas Međunarodni monetarni fond (MMF).

"Smatramo da je značajna realna aprecijacija juana tokom prošle godine dovela kurs te valute na nivo koji više nije potcenjen", navodi MMF, a prenosi agencija Frans pres.

Vrednost juana je godinama bila uzrok tenzija Kine i njenih trgovinskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << partnera, na čelu sa Vašingtonom, koji su optuživali Peking da juan drži na veštački niskom nivou koji kineskim izvoznicima pruža nepravednu konkurentsku prednost, što je Peking negirao.

Kina drži juan u čvrstom stisku iz zabrinutosti da će nepredvidivi valutni tokovi naškoditi ekonomiji i ugroziti kontrolu države nad finansijama.

Peking, ipak, pokušava da osigura da juan igra veću ulogu u svetskom finansijskom sistemu, recimo da učestvuje u korpi valuta koje čine MMF-ova specijalna prava vučenja.

"Apelujemo na kinesku vlast da radi na povećanju fleksibilnosti deviznog kursa, što je ključni faktor za veliku prirvedu kao što je kineska, koja želi da napreduje ka tržišnom određivanju cena i brzoj integraciji u globalna finansijska tržišta", naveo je MMF.

Zahvaljujući ogromnom trgovinskom suficitu, Kina ima najveće devizne rezerve u svetu, koje su na kraju marta iznosile 3,73 biliona dolara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

MMF:Juan više nije potcenjen

Izvor: Kamatica.com, 26.Maj.2015

Kineska valuta juan, za koju je Vašington dugo tvrdio da je podložna manipulacijama, više nije potcenjena, saopštio je danas Međunarodni monetarni fond (MMF)."Smatramo da je značajna realna aprecijacija juana tokom prošle godine dovela kurs te valute na nivo koji više nije potcenjen", navodi...

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.