Analitičari:Vučić učvršćuje spoljnopolitičku poziciju Srbije

Izvor: Blic, 11.Sep.2015, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Analitičari:Vučić učvršćuje spoljnopolitičku poziciju Srbije

Nedavna poseta premijera Srbije Aleksandra Vučića Berlinu, kao i posete Vašingtonu, Moskvi i Pekingu, koje mu predstoje tokom jeseni, trebalo bi dodatno da učvrste spoljnopolitičku poziciju Beograda, saglasni su sagovornici Tanjuga - Nataša Dragojlović, koordinatorka Nacionalnog konventa o EU i Dragan Đukanović, iz Instituta za međunarodnu trgovinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i privredu.

"Balansirani susreti na najvišem nivou sa liderima četiri velike sile, Nemačke, SAD, Rusije i Kine govore u prilog tezi da se naša spoljna politika bazira na četiri stuba i da imamo kontinuitet u spoljnopolitičkom delovanju. Takav izbalansiran pristup u ograničenom manevarskom prostoru nije lak, ali to nije razlog da se od njega odustane", ocenila je Dragojlović.

Ona je navela da bi rezultat posete Berlinu trebalo da otvaranje pregovaračkih poglavlja sa EU učini neupitnim u ovoj godini, kao i solidarno učešće Srbije u evropskom rešenju za izbegličku krizu.

Sličnu ocenu dao je i Đukanović, rekavši da je poseta premijera Berlinu i susret sa kancelarkom Angelom Merkel bila najvažnija, jer određuje spoljnopolitičku poziciju Srbije.

"To je važno za dominantni prioritet Srbije, a to su evrointegracije i najvažnije je otvoriti poglavlja do kraja ove godine i ubrzati taj proces", rekao je Đukanović.

Dragojlović je istakla da su naši odnosi sa SAD poboljšani i da su vojno na najvišem nivou, a nešto niže na političkom, a da bi poseta Vučića Vašingtonu trebalo da bude pretežno politička.

"Glavna otvorena pitanja su Kosovo, naše članstvo u NATO, odnosi sa Rusijom, kao i slučaj (ubistva) braće Bitići. Verovatno će biti reči o bazi Jug i zajedničkim vojnim vežbama sa Rusijom, kao i uloga humanitarnog centra (u Nišu)", kazala je Dragojlović.

Đukanović veruje da će Srbija u Vašingtonu dobiti dodatnu podršku za okončavanje evrointegracija i za sprovođenje unutrašnjih reformi, dok u Moskvi od Vučića verovatno očekuju garancije da neće doći do suštinske promene u odnosima, pre svega u oblasti ekonomije, u vezi sa liberalizacijom trgovine ili energetskim sporazumima koji već postoje.

"U bilateralnim odnosima Srbije i Rusije ima nekoliko gorućih pitanja koja moraju da budu rešena. Od razgovora u Moskvi očekuje se neka vrsta garancije da se odnosi Srbije i Rusije neće menjati u kontekstu evrointegracija naše zemlje", smatra Đukanović.

Dragojlović je istakla da u Rusiji premijera očekuju “neprijatna pitanja” iz domena bezbednosti, kao što su članstvo u NATO i vojni odnosi sa SAD, kao i ukrajinska kriza.

"Naša očekivanja u tom smislu tiču se povećanje nivoa ekonomske saradnje i ekonomske bezbednosti", navela je sagovornica Tanjuga.

Kada je reč o Kini, ocenio je Đukanović, veoma je važan nastavak inicijative Kine prema 16 država centralne Evrope i realizacija krupnih infrastrukturnih projekata, poput pruge Beograd - Budimpešta, dok je Dragojlović istakla da će se u Pekingu govoriti uglavnom o ekonomskim temama.

Vučić je 7. septembra posetio Nemačku, a za 15. septembar zakazana je njegova poseta Vašingtonu gde će se sastati sa američkim potpredsednikom Džozefom Bajdenom.

Premijer Srbije, kako je najavljeno, predvodiće veliku privrednu delegaciju u poseti Rusiji, dok bi nešto kasnije trebalo da putuje u Peking, prvo na samit Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, a potom krajem godine i u bilateralnu posetu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.