Izvor: Nezavisne Novine, 23.Okt.2016, 22:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerika u strahu; kreće u trku u svemirskom naoružanju

VAŠINGTON - Rusija i Kina moći će da onesposobe američke satelite u orbiti do 2025. i zato bi Vašington trebalo da primijeni silu kako bi zaštitio svoju orbitalnu imovinu, izjavila je Nina Armanjo, američki general.

Američko Ministarstvo odbrane citiralo je general-majora Ninu Armanjo koja je rekla da će Rusija i Kina predstavljati prijetnju svim američkim satelitima u bilo kojoj orbiti do 2025, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << zbog čega je neophodno da Vašington može da koristi silu da bi održao svoj odgovarajući interes. Njen komentar uslijedio je nakon što se program za plan i konstrukciju Agencije za napredna odbrambena istraživanja (DARPA) odrekao vlasništva i kontrole nad teleskopom za svemirski nadzor (SST) u korist svemirske komande američkog ratnog vazduhoplovstva.

„Do 2025. Rusija i Kina moći će da ugroze sve naše satelite u bilo kojoj orbiti. Ukoliko Sjedinjene Američke Države i naši saveznici žele da spriječe protivnike od preduzimanja akcija protiv naših interesa, to moramo da uradimo sa pozicije sile“, rekla je ona. Ona nije odbacila mogućnost rata u „svemirskom prostoru“ koji je rekla da bi trebalo da podstakne SAD „da vidi agresivno ponašanje kada se odvije i da se pripremi da djeluje odlučno kako bi odbranila našu imovinu“.

U tom smislu ona je naglasila da će SST značajno doprinijeti „razumijevanju onoga što se dešava u svemiru, koji objekti su tamo, šta rade, šta su njihove namjere i šta će dalje činiti“.

U maju 2016. „Vašington post“ citirao je zvaničnike Pentagona koji su izjavili da Rusija i Kina razvijaju mogućnost napada na Sjedinjene Američke Države u svemiru. List je naveo da „Pentagon troši 22 milijarde dolara na svemirske programe, a ove godine ulaže dodatnih pet milijardi dolara, uključujući i dvije milijarde dolara za ono što je poznato kao ’kontrola svemira‘ u koji su uključeni visoko povjerljivi ofanzivni programi“.

Početkom maja saopšteno je da američka vojska vjeruje da Moskva i Peking navodno razvijaju oružje kojim bi uništile satelite u orbiti. Konkretno, Vašington je izrazio zabrinutost zbog raketnih proba u Kini, za koje je Bijela kuća tvrdila da su imali za cilj uništenje Zemljinih vještačkih satelita.

Direktor Odeljenja za neširenje i kontrolu oružja ruskog Ministarstva spoljnih poslova Mihail Uljanov rekao je tada da izjave Vašingtona o „ruskoj prijetnji“ u svemiru ne treba uzimati ozbiljno.

On je dodao da Vašington koristi izmišljene izgovore kako bi blokirao prijedloge Moskve i Pekinga za razoružavanje u spoljnjem svemiru i da bi za rješavanje spornih relevantnih pitanja trebalo da se koriste diplomatske akcije.

Uljanov je podsjetio da su u februaru 2008. Kina i Rusija inicirale Sporazum o prevenciji raspoređivanja oružja u svemiru i Sporazum o upotrebi sile protiv objekata u svemiru.

(sputniknews.com)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Amerika u strahu od obaranja satelita, kreće u trku u svemirskom naoružanju

Izvor: Večernje novosti, 23.Okt.2016

Rusija i Kina moći će da onesposobe američke satelite u orbiti do 2025. i zato bi Vašington trebalo da primeni silu kako bi zaštitio svoju orbitalnu imovinu, izjavila je Nina Armanjo, američki general Rusija i Kina moći će da onesposobe američke satelite u orbiti do 2025....

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.