Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 29.09.

Izvor: Vostok.rs, 30.Sep.2014, 08:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 29.09.

30.09.2014. -

 Situacija na frontu (kliknuti za uvećanje)




 

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se učita ili pogledajte u punom ekranu

 

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 29.09.

 

Kijev razmenjuje vojnike za civile  - Neki >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << od zarobljenih, koje je Kijev predao predstavnicima DNR nedaleko od Donjecka, nisu bili uključeni u borbena dejstva i nemaju nikakve veze sa Narodnom vojskom.

To su obični građani, koji su prema podacima Narodne vojske, namerno odvođeni kako bi potom bili razmenjeni za vojnike. Među onima koje je oslobodila kijevska strana našao se i narodni gradonačelnik Nikoljaeva Dmitrij Nikonov. Ukrajina - iz minuta u minut -

Kijev je oslobodio ukupno 60 ljudi u zamenu za 30 vojnika. Ovo je prvi slučaj u kome je kijevska strana predala više ljudi, nego Narodna vojska. Reč je o već petoj po redu razmeni.

Na Donjeck ponovo otvorena vatra  - Najmanje šestoro civila je poginulo, a oko 18 ranjeno u napadu kijevskih snaga na Donjeck, saopštilo je rukovodstvo DNR. Deo gradskih četvrti je bez struje, nakon što su pale granate na teritoriju fabrike Točmaš, gde su porušne dve transformatorske stanice. Za poslednja 24 sata, prema informacijama Narodne vojske, kijevske snage su prekršile dogovorenu obustavu vatre 15 puta.

Obavljena razmena zarobljenika između Kijeva i DNR  - Narodna vojska i kijevske snage su izvršili još jednu razmenu zarobljenika, trideset kilometara severno od Donjecka. Narodna vojska je predala 30 zarobljenih vojnika, a kijevska strana 60. Proces razmene obavljen je pod kontrolom posmatrača OEBS-a, koji su bili prisustni na obe strane.

DNR obelodanila uslove pod kojima će pristati na nastavak razmene zarobljenika  - Proces je za sada zaustavljen, a biće obnovljen onda kada nam kijevska strana bude dala normalne spiskove zarobljenika, rekla je rukovodilac Odbora za pitanja ratnih zarobljenika i izbeglica Donjecke Narodne Republike Darija Morozova.

Ona je objasnila da su kijevske vlasti sa spisaka od sto zarobljenika, koji im je predat pronašli samo 29, mada je bilo napisano u kojim se zatvorima i ćelijama nalaze. Po rečima Morozove kijevske vlasti su, kako bi sakupile sto ljudi, dopunile grupu zarobljeika uhapšenim huliganima.

Video vesti za 29.09.

Donjeck uživo - kamera postavljena na zgradi


Jedinica "Motorola" Narodne vojske 

Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 29.09.

Međunarodni posmatrači stigli na mesto na kome se nalazi masovna grobnica kod Donjecka - Grupa međunarodnih posmatrača iz Velike Britanije, Francuske, Bugarske, Letonije i Obale Slonovače, počela je sa radom u Donjeckoj oblasti, na mestu na kome se nalazi masovna grobnica.

Oni će pregledati zajedničke grobnice u selu Nižnjaja Krinka, koje se do nedavno nalazilo pod kontrolom ukrajinskih vojnih snaga. Meštani su ispričali o zverstvima, koji su se tada dogodili.

Eksperti su izjavili da svi zločini treba da budu istraženi, a krivci kažnjeni u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom. Tokom kaznene operacije u selu je uništena polovina svih kuća, ne isporučuje se električna energija, niti gas.

Partija regiona priprema žalbu na zakon o lustraciji - Partija regiona planira da se žali Ustavnom sudu Ukrajine na zakon o lustraciji. Odluka treba prvo da bude ozvaničena na zasedanju partije u ponedeljak, nakon čega će početi prikupljanje potpisa narodnih poslanika za obraćanje Ustavnom sudu.

Računa se podršku Komunustičke partije ovoj inicijativi.

Predsednik Vrhovne rade Ukrajine Aleksandar Turčinov potpisao je 25. septembra zakon o restrikciji prava činovnika koji su bili aktivni u vreme mandata Viktora Janukoviča i predao dokument na potpis predsedniku Petru Porošenku.

Puškov ne veruje u brzo resetovanje odnosa RF i SAD - Šef Odbora za međunarodna pitanja Državne dume RF (donji dom parlamenta) Aleksej Puškov izrazio je sumnju u moguće resetovanje odnosa između RF i SAD u skorije vreme. On je ovo napisao na svom Tviter nalogu.

Ranije je ministar spoljnih poslova RF Sergej Lavrov rekao da je Moskva zainteresovana za normalizaciju odnosa sa SAD, ali Vašington svojim delovanjem remeti moguću saradnju.

„Verovatno će biti smišljeno još nešto: „resetovanje br.2“ ili „resetovanje 2.0“, naglasio je ministar.

Sjedinjene Države u Ukrajinu poslale osam eksperata - Američke vlasti poslale su u Ukrajinu osam vojnih eksperata. Kako je saopštila predstavnica Pentagona Ejlin Lajnez grupa za procenu bezbednosti baviće se i mogućnošću poboljšanja saradnje Vašingtona i Kijeva, usmerene na širenje vojnih kapaciteta Ukrajine.

Ranije je američki predsednik Barak Obama odbio da Ukrajini pruži status specijalnog vanblokovskog saveznika i isporuke oružja, a Kijevu umesto toga predložio finansijsku pomoć u visini od jedne milijarde dolara u vidu finansijskih garancija.

Narodna vojska kontroliše 60% donbaskih rudnika - Narodna vojska kontroliše 88 rudnika u Donbasu, što čini 60% ukupnog broja rudnika u Ukrajini, saopštio je u nedelju prvi zamenik ministra energetike i industrije uglja Ukrajine Jurij Zjukov.

Po rečima Zjukova, od 93 donbaska rudnika, radi samo 24, a 60 se nalazi u režimu održavanja delatnosti, dok je sedam potpuno uništeno.

Prema podacima zamenika ministra, rudnici koji su usled borbenih operacija prekinuli rad, prošle godine su izvadili 32 miliona tona uglja, što iznosi 40% ukupne količine antracita u Ukrajini.

U Moskvu stigla teško bolesna deca iz Donjecka - U Moskvu je stiglo 14 teško bolesne dece, koja pate od srčanih, bubrežnih i bolesti gastrointestinalnog trakta.

Među njima ima nekoliko osoba ranjenih vatrenim oružjem. Deca su smeštena u pet zdravstvenih ustanova u ruskom glavnom gradu.

Ranije je Pavel Astahov, dečji ombudsman, zatražio od Saveta UN za ljudska prava da zaštiti decu u Ukrajini.

Lavrov: Ozbiljne smetnje postizanju sporazuma o Ukrajini stizale spolja - U postizanju minskih sporazuma o početku deeskalacije na jugoistoku Ukrajine bilo je ozbiljnih spoljnih smetnji, uključujući podršku konfrontaciji premijera Jacenjuka, koja je dolazila iz Vašingtona, rekao je ministar spoljnih poslova RF Sergej Lavrov.

U istrazi o rušenju malezijskog Boinga nije urađeno najvažnije - Prilikom pregleda mesta na kome se srušio malezijski Boing 777 nije sprovedeno najvažnije istraživanje, nisu sklopljene i izložene pronađene olupine, niti se insistiralo na pronalaženju pogođenih delova, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Ranije je Lavrov rekao da je odlaganje istrage avionske nesreće na jugoistoku Ukrajine u suprotnosti sa rezolucicijom UN.

Malezijski Boing 777, koji je leteo na liniji Amsterdam - Kuala Lumpur suršio se u Donjekoj oblasti 17. Jula. Poginuli su svi putnici i članovi posade.

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 29.09.[2014-09-30 08:14:48]

 Situacija na frontu (kliknuti za uvećanje)   Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se...

Bosna i Hercegovina prva u Evropi po broju pripadnika u terorističkoj organizaciji Islamska država[2014-09-30 08:08:52]

Četvrta u svetu

Mihalkov, svetska premijera u Beogradu[2014-09-29 17:09:34]

3. oktobra u beogradskom Centru „Sava“

Heroj, major Milan Tepić[2014-09-29 15:44:44]

  1991. godine 29. septembra major JNA Milan Tepić našao se je u centralnom skladištu minsko-eksplozivnih sredstava...

Rusko-srpski pevački duet - za pomoć žrtvama poplava u Srbiji[2014-09-29 09:19:52]

Na muzičkom nebu pojavio se rusko-srpski pevački duet Dušana Svilara i Galine Vorobjove. Prošle godine su...

Zato što Putin razume prošlost Srbije i veruje u njenu budućnost[2014-09-29 09:15:40]

S obzirom da je nedavno veliku pažnju javnosti izazvalo pitanje američkog ambasadora u Beogradu – „Zašto...

Briselski „kamioni, avioni“ znače „obećaj mnogo, a ne napravi ništa“[2014-09-29 09:12:59]

Evropski zvaničnici su upravo dokazali Srbiji i njenim građanima koji su postradali u katastrofalnim poplavama da...

Međunarodni posmatrači stigli na mesto na kome se nalazi masovna grobnica kod Donjecka[2014-09-29 09:11:18]

Grupa međunarodnih posmatrača iz Velike Britanije, Francuske, Bugarske, Letonije i Obale Slonovače, počela je sa radom...

Kijev razmenjuje vojnike za civile[2014-09-29 09:09:13]

Neki od zarobljenih, koje je Kijev predao predstavnicima DNR nedaleko od Donjecka, nisu bili uključeni u...

Teroristi Islamske države koriste granate punjene hlorom[2014-09-29 09:08:04]

Ekstremisti Islamske države više puta su upotrebljavali materijale koji sadrže hlor u nagaznim minama, kojima su...


NAJNOVIJE VESTI
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.